Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Itt a legfőbb ideje, hogy a kormány bemutassa, milyen megoldást dolgozott ki a folytatódó áremelkedésre – hangsúlyozta Zuzana Čaputová államfő. Az elemzők szerint az áremelkedés az alacsony jövedelmű háztartások költségvetését tépázza meg leginkább.

 

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet néhány napja hívta fel a figyelmet arra, hogy az infláció éves összehasonlításban, márciusban 10,4 százalékra emelkedett. A koronavírus-járvány és az energiaárak emelkedése miatt kialakult helyzet az orosz invázió következtében tovább romlott. A fogyasztói árak ilyen mértékű emelkedésére 22 éve nem volt példa Szlovákiában. A drágulás elsősorban az energiaárakat, a lakhatást és az élelmiszerárakat érintette.

 

„Az elmúlt néhány hónapban talán egy hét sem telt el úgy, hogy ne figyelmeztettem volna a kormányt arra, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, a többgyermekes családoknak és az alacsony bevételű nyugdíjasoknak segítségre van szükségük ebben a helyzetben. A segítségnyújtást ismételten, célzottan és kellő mennyiségben kell megvalósítani úgy, hogy azok az emberek, akik kézről szájra élnek, ne zuhanjanak még mélyebbre és ne veszítsék el a lakhatásukat ”

 

 hirdetes_810x300  

– állapította meg az államfő a közösségi oldalán.

 

Véleménye szerint jó dolog lenne a célzott, ismétlődő segélynyújtás – a lakhatási támogatás –, mert ez a legsebezhetőbb csoportoknak segítene megbirkózni a megemelkedett költségekkel, ugyanakkor „nem indítana el egy olyan inflációs spirált, mint az ÁFA-csökkentésről vagy az egyszeri támogatások kifizetéséről szóló általános intézkedéscsomagok”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.