Nyitókép forrása: pixabay

 

Nincs politikai támogatottság az Európai Bizottság bankuniót célzó tervezetének, bár jelenleg is dolgozik a patthelyzet megoldásán. A véleményszakadék azonban most a nagy tagállamok között van.

 

Az Eurócsoport (a 19 euróövezeti ország pénzügyminisztereinek testülete) elnöke, az ír Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter a múlt hónap elején terjesztette be a részletes tervet a bankunió megvalósításáról. Ez egy harmonogram lett volna, ami 2024-ig érdemi előrelépést hozott volna.

 

Szerdán azonban a tagállamok delegáltjai továbbra is ragaszkodtak saját nemzeti álláspontjukhoz. A nyugati országok, ha saját pénzügyi szuverenitásuk és érdekük a tét, akkor már nem annyira elkötelezettek az uniós egység iránt, amit egyébként olyan nagyon elvárnak a közép-kelet-európai tagállamoktól.

 

 hirdetes_810x300  

Olaszország, amely az EU második legnagyobb államadósságával küzd, nem fogadja el a nemzeti bankok államadósság-kitettségének korlátozását. Nyilván az azt jelentené, hogy fegyelmezettebb monetáris politikát és megszorításokat kellene alkalmaznia.

 

Németország elutasítja azt, hogy az EDIS, az uniós szintű betétbiztosítási rendszer teljes felelősséget vállaljon bankcsőd esetén. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a gyenge lábakon álló olasz és görög bankok csődjének költségét német, holland, osztrák és más tagállamok fizetnék meg.

 

Franciaország pedig – amelynek élén egyébként egy egykori bankár áll Emmanuel Macron államfő személyében – azt szorgalmazza, hogy likviditási mentességet vezessen be az eurozóna. Ez ugyanis megkönnyítené a multinacionális pénzintézetek számára a határokon átnyúló tőlemozgatást. Több tagállam ezt azért ellenzi, mert jelentősen megnőnek az EU-n belüli bankválságok esélye, mert kétes minőségű pakettek kerülhetnének át a fogadó országokba – mint ahogy a rossz hiteleket rejtő nagy pénzügyi csomagok megfertőzték a világ bankrendszerét a 2008-2009-es gazdasági válság idején…

 

Az érem másik oldala, hogy bankunió nélkül lehetetlen egységesen kezelni a tagállamok csődhelyzetbe jutó bankjainak problémáit.

 

Körkép.sk, politico

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!