Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Frissítve: 13.25 Ársapkát húz az állam a szlovákiai vállatatok és cégek számára a villany és a földgáz árára, jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Eduard Heger kormányfő.

 

Ársapka 2023. január 1. és március 31. között 

 

 hirdetes_810x300  

Az energia árának maximalizálása január 1-je és március 31-e között lép életbe.

 

A villanyáramnál a maximális árat 199 euróban, a földgáznál pedig 99 euróban szabta meg az állam. Megawattóránként.

 

Ezen ár fölötti piaci ár 80 százalékát az állam vállalja magára. Amennyiben tehát az adott vállalat 500 euróért tud villanyáramot vásárolni megawattóránként, a 300 eurós különbség 80 százalékát az állam magára vállalja.

 

„Március végén meglátjuk, hogy folytatjuk-e a segítségnyújtásnak ezt a formáját,“

 

mondta Heger azzal, hogy az ársapka bevezetésének feltétele, hogy a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést.

 

Heger: „Március végén meglátjuk, hogy folytatjuk-e a segítségnyújtásnak ezt a formáját.“ Foto: SITA/Diana Černáková

 

Ez egyértelmű üzenet az SaS számára. A jobboldali liberális párt ugyanis amióta kilépett a kormánykoalícióból, blokkolja az állami segítségnyújtás egyes formáinak megszavazását a parlamentben és kemény ellenzéki politizálást folytat.

 

„A munkáltatók üdvözölték a kormány lépését, szerintük ugyanis a kabinet ezzel teljesíti ígéretét, miszerint legkésőbb október végéig beterjeszti a vállalatok számára javasolt kompenzációs csomagot,”

 

jelentette ki Miroslav Kiraľvarga, a Munkáltatók Uniójának (RÚZ) igazgatója.

 

Matovič: A támogatás már idén megérkezik

 

A kormány a támogatást már idén kifizeti. Ennek elve hasonló lesz, mint a jövő évi tervezet. Ehhez a szeptemberi és októberi energiaszámlákat veszik alapuk, a cégek és vállalatok novemberben és decemberben számíthatnak a pénz megérkezésére. Idén azok számíthatnak segítségre, akiknek a villanyszámlái megawattóránként magasabbak voltak, mint 199 euró, magyarázta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter.

 

„A munkáltatók üdvözölték a kormány lépését, szerintük ugyanis a kabinet ezzel teljesíti ígéretét, miszerint legkésőbb október végéig beterheszti a vállalatok számára javasolt kompenzációs csomagot, Foto: SITA/Diana Èernáková

 

A 2023-as költségvetés tervezete 1,4 milliárd eurót szán a vállalkozói szféra támogatására. Az első negyedévben ebből a tervek szerint félmilliárd eurót fognak felhasználni, jelentette ki Matovič.

 

A magas energiaigényű vállalatoknak nyújtandó segítségnyújtást a kormány egyéni elbírásálás alá helyezi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.