Nyitókép: AdobeStock

 

A közeljövőben emelkedni fog a tojás fogyasztói ára. A tojástermelők kénytelenek reagálni a takarmány, az áram, a gáz és a csomagolás növekvő költségeire.

 

Petra Letková, a Hydina Holding Liptovský Mikuláš cég munkatársa szerint önmagában a takarmányköltség több mint 60 százalékkal nőtt.

 

„A tojás eladási árát a jelenlegi 10 centről 15 centre kell emelnünk tojásonként. A kiskereskedelmi lánc további 60 százalékkal emeli az árat, plusz áfa, így a végső fogyasztói ár 30 cent körül alakul tojásonként”

 

 hirdetes_810x300  

– konstatálta.

 

A tojótyúk-tenyésztők tavaly év eleje óta jelentős termelési költségnövekedést könyvelhettek el. Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) munkatársa szerint az elmúlt két évben 70 százalékkal nőttek a baromfi takarmánykeverékek árai, míg idén 44 százalékos volt a drágulás. A takarmányköltség a tojótyúktartás összes költségének több mint felét teszi ki – mutatott rá.

 

A tenyésztőknek a villamos energia ára a négyszeresére, a gáz ára pedig a háromszorosára nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tenyésztők összesített átlagos termelési költsége 39 százalékkal nőtt az elmúlt két évben, ami pénzügyi értelemben 100 darab tojásra számítva 2,89 eurót jelent.

 

„Ha az Európai Unió és különösen a kormányunk nem lép közbe, és gazdálkodók áram- és gázárainak korlátozása érdekében nem vezet be árplafont, akkor a fogyasztói csirketojás piaci árának emelésére lesz szükség, hogy az fedezze a tojótenyésztők termelési költségeit”

 

– fogalmazott Molnár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!