Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Folytatódik a drágulás, az infláció novemberben már 15,4 százalékos volt – közölte a Szlovák Statisztikai Hivatal szerdán. Az energiaárakon kívül már az élelmiszerárak is brutális raliba kezdtek: tavaly novemberhez képest az élelmiszerek 29 százalékkal drágultak. A lakhatási kiadások 16 százalékkal emelkedtek.

 

Az adatok szerint októberhez képest 1 százalékkal emelkedtek az árak, és idén minden hónapban átlagban 1,3 százalékkal drágult a tipikus fogyasztói kosár. Az éves infláció pedig új lélektani határt lépett át: túl vagyunk a 15 százalékon, amire 2000-től nem volt példa Szlovákiában.

 

A Statisztikai Hivatal szerint a 12 kategóriába osztott háztartás-csoportok mindegyike számára megemelkedtek az árak.

 

 hirdetes_810x300  

Továbbra is az élelmiszerek és az energiaárak hajtják előre az inflációt – két olyan tétel, amelyen rendkívül nehéz takarékoskodni, és ez a két tétel viszi el átlagban a háztartások jövedelmének felét.

 

Az élelmiszerárak tavaly június óta szünet nélkül emelkednek, tavaly november óta pedig 29 százalékkal drágultak. A élelmiszereken belül a legnagyobb mértékben a kenyér (28 százalék), a hús (30 százalék) és a tej, illetve tejtermékek, valamint a tojás drágult (nagyjából a harmadával nőtt az áruk).

 

Mivel tavaly novemberben már jócskán benne voltunk az energiaválságban, és már akkor elindult egyfajta áremelkedés az energiapiacon, így az akkor szinthez képest már olyan markáns az évközi infláció mértéke, mint például nyáron volt. Jelenleg az energiaárak drágulása az elmúlt 12 hónap viszonylatában kicsivel 16 százalék felett stabilizálódott.

 

Ugyanakkor a fűtőanyagok körében kirívó számokat látni a szilárd tüzelőanyagok (fa, szén) árában, amelyek az elmúlt évben 45 százalékkal drágultak meg.

 

A távhő közel 20 százalékkal kerül többe, mint egy éve.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!