Nyitókép: Getty Images

 

Azok a vállalkozók, akik az év elején magas előlegű energiaszámlát kaptak, hamarosan korrigált számlákat kapnak befagyasztott energiaárral. A tényleges és a befagyasztott ár közötti különbözetet az állam kompenzálja a szolgáltatónak – jelentette ki Peter Kremský, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. Szerinte a vállalkozóknak meg kell várniuk a korrigált számlákat az energiaelőleggel.

 

„Ezt a megoldást javasoltam korábban, egyszerűbb, tisztább, kevesebb probléma lenne, és biztosan nem alakult volna ki olyan sokk, mint amilyen bekövetkezett”

 

– mondta Kremský. Szerinte szerencsétlen megoldás lenne, ha a vállalkozóknak ki kellene fizetniük ezeket a számlákat, majd kártérítést kellene kérniük az államtól, mert sok szubjektumnak nincs készpénze egy ilyen időszak túlélésére. „Ezért dolgozunk intenzíven a probléma megoldásán” – mondta Kremský.

 

 hirdetes_810x300  

A gazdasági bizottság vezetője úgy véli, a helyzet a hét végére, de legkésőbb jövő hétre megoldódik. Szerinte a szabályozás is megbukott az egész folyamatban.

 

„Valószínűleg a teljes törlését javasolni fogom, hogy még a kisvállalkozóknak se legyen szabályozott ára, hanem olyan áruk legyen, amelyet a piacon tárgyalnak ki a szolgáltatóval”

 

– mondta Kremský.

 

Hangsúlyozta, hogy egy ilyen megoldás hosszú távú, több évre szóló szerződés esetén stabilitást hozhat a vállalkozók számára, akik jobban megtervezhetik energiakiadásaikat, így a termékárakat is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!