Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett nyugati oroszellenes szankciók nem működnek. Európa betiltotta az orosz olaj importját a tengeren, tiltja az Oroszországból importált üzemanyagok behozatalát, tiltja az orosz olajból előállított üzemanyagok exportját, sőt, olajársapkát is bevezettek. Ennek ellenére továbbra is Európa az orosz olaj egyik legnagyobb importőre. Csak épp más országok közbeiktatásával jut ide a fekete arany, természetesen kemény felárral.

 

2022 tavaszán azt hangoztatta Brüsszel, hogy az oroszellenes szankciós csomag (az első számú) majd térdre kényszeríti Oroszországot. Azóta további tíz szankciós csomagot fogadott el az EU, de a háború még tart, az európai gazdaság egyre szenved, az infláció tombol, és egyre-másra jönne a hírek, hogy a szankciók vagy megkerülhetők, vagy teljesen értelmetlenek. Így van ez az orosz olaj esetében is.

 

A CREA (Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont) adatai szerint azok a nyugati országok, amelyek papíron betiltották az orosz olaj direkt importját, 42 milliárd euró értékben importáltak az elmúlt egy évben olyan országokból olajterméket, amelyeknek Oroszország szállít kőolajat.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz olaj tisztára mosásának öt legnagyobb szereplője Kína, India, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr.

 

Az olajársapkában részt vevő országok Kínától az elmúlt egy évben 94 százalékkal több olajszármazékot vásároltak (ez csaknem a duplája az előző évinek).

 

Indiából 2 százalékkal nőtt az import, de Európában ez az arány jóval látványosabb. Az Indiából Európába menő szállítás napi 360 ezer hordó felé emelkedik, és a közeljövőben Európa legnagyobb üzemanyag-ellátójává léphet elő. A dolog ironikus, India ugyanis olcsón megvásárolja az orosz olajat, saját területén finomítja, majd tekintélyes felárral eladja azt Európának. Oroszország hozzájut a pénzéhez, az európai gazdaság ráfizet, India erősíti pozícióját.

 

Törökországból 43 százalékkal nőtt az európai import volumene, az Egyesült Arab Emírségek esetében 23 százalékkal, Szingapúrnál 33 százalékkal.

 

Ma a kínai PetroChina Dalian finomító a világ legnagyobb orosz kőolajvásárlója. A cég legnagyobb vásárlója pedig Ausztrália, amely a nyugati világhoz tartozik, ennek ellenére (szintén felárért) Kínában újracsomagolt orosz fekete aranyat vásárol.

 

Az olajársapka sem működik. Elvileg, ha az intézkedéshez csatlakozó ország vállalata orosz olajat szállít bárhol a világon, az olaj ára nem haladhatja meg az ársapka által előírt árat. Ennek betartását a csatlakozó országok árubiztosítási és pénzügyi szolgáltatásait végző vállalatai kényszerítik ki. Most jön a ‘de’.

 

A „tisztára mosott” orosz kőolaj csak felét szállították olyan hajókkal és cégekkel, amelyek részt vesznek az ársapka intézkedés betartatásában.

 

A CREA jelentése szerint bár az EU legálisan importál valójában orosz származású olajtermékeket, a szankciók célja nem teljesül, és Európa így továbbra is hozzájárul az orosz hadigépezet támogatásához.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.