Nyitókép: SITA

 

A Szociális Biztosító által a biztosítottjainak megítélt és kifizetett munkanélküli segély és garanciabiztosítás maximális összege július 1-től magasabb lesz. A munkanélküli segély maximális összege havonta több mint 91 euróval, a garanciabiztosítási járadék pedig 279 euróval emelkedik.

 

Magasabb munkanélküli segélyt kapnak az újonnan jelentkezők, akik július 1-je után jelentkeznek be a munkaügyi hivatalban az álláskeresők nyilvántartásába, az elmúlt négy évben legalább 730 napig rendelkeztek munkanélküli-biztosítással, és ezalatt a fizetésük havi 2608 euró felett volt.

 

A segély maximális összege

 hirdetes_810x300  

 

Július 1-től a munkanélküli segély maximális összege eléri az 1329,1 eurót egy 31 napos naptári hónapra. Jelenleg 1234,3 euró.

 

30 napos hónap esetén az ellátás 1194,5 euróról 1286,2 euróra emelkedik. Legfeljebb hat hónapig lehet igényelni.

 

A munkanélküli segély maximális összegének új korlátja csak azokra az ellátásokra vonatkozik, amelyekre 2023. július 1-jétől keletkezik a jogosultság. A már ellátásban részesülő biztosítottaknál júliustól nem változik a segély összege.

 

A segély kifizetésének feltételei

 

A törvényi feltételek teljesítése után munkanélküli segélyre jogosultak a kötelezően biztosított munkanélküliek, azaz a tartós munkaviszony alapján foglalkoztatottak, illetve a munkavégzési szerződés, munkatevékenységi megállapodás vagy idénymunka-szerződés alapján rendszeres havi jövedelemmel rendelkező szerződéses munkavállalók.

 

A kötelezően nem biztosított vállalkozók és egyéb egyéni vállalkozók (SZČO) akkor jogosultak az ellátásra, ha a szükséges időszakban önkéntes biztosítással rendelkeztek. A munkaviszony megszűnésének módja nem befolyásolja az ellátásra való jogosultság megítélését, sem azt, hogy a munkaviszony egy bizonyos, ill. határozatlan időre szólt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!