Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Hatalmas félvezető tesztüzemet épít a lengyelországi Wroclaw közelében a világ legnagyobb mikroprocesszor gyártója, az amerikai Intel. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a 4,6 milliárd eurós projekt Lengyelország történetének legnagyobb külföldi befektetése.

 

A lengyel üzem része az Intel azon tervének, hogy a félvezető gyártás teljes folyamatát lefedő hálózatot hozzon létre Európában. Írországban már működik egy lapkagyártó létesítmény, a németországi Magdeburgba pedig egy 30 milliárd eurós beruházás keretében szilícium ostyákat gyártó üzem épül. Ez utóbbi tízezer munkahelyet teremt majd.

 

A lengyel félvezető gyár 2000 munkahelyet hoz létre közvetlenül, további néhány ezer munkahely teremtődik majd a beszállítókon keresztül.

 

 hirdetes_810x300  

Az Intel európai tervei még a koronavírus-járvány idején születtek, mikor a járvány miatt chiphiány lépett fel. Az EU erre reagálva egy 43 milliárd eurós forráskeretet hozott létre azzal a céllal, hogy a jelenlegi 9-ről 20 százalékra növelje részesedését a globális chipgyártásból.

 

Körkép.sk, intellinews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!