Nyitókép: Reuters

 

A Stellantis csoporthoz tartozó francia Citroën autógyártó kedden bemutatta az e-C3 új elektromos SUV „fapados” modelljét, amelynek ára 23 300 eurótól kezdődik. Célja a kínai autógyártók elleni küzdelem a megfizethető elektromos járművek piacán.

 

Az elektromos autót Szlovákiában szerelik össze, és 2024 második negyedévében kerül forgalomba. Mérete megegyezik a jelenlegi C3-as városi autóval, de kevésbé lekerekített és valamivel magasabb. Az ár nem tartalmazza az 5000 euróig terjedő állami támogatást.

 

„Ez a Citroën márka legfontosabb bemutatkozása az elmúlt 10 évben” – mondta Thierry Koskas vezérigazgató az újságíróknak. „Ez egy új módja a piaci konvenciók megszegésének. Európai elektromos autó 23 000 euróért? Nem létezik”. Az európai elektromos autók átlagos ára megközelítőleg 30 000 euró.

 hirdetes_810x300  

 

Az új, alacsony költségű elektromos autónak korlátozott, 320 kilométeres hatótávolsága lesz a Kínából importált olcsóbb LFP akkumulátortechnológiának köszönhetően. Az alapfelszereltségben a kedvező árú villanyautónak nincs információs-szórakoztató rendszeres képernyője, de így is lehetővé teszi a mobiltelefon csatlakoztatását. Koskas elmondta, hogy az autógyártó nem akarta „technológiai karácsonyfává” tenni az új C3-at, de nem fukarkodott a lényeges dolgokon.

 

Európa az olcsóbb kínai elektromos autók beözönlésére készül, ezért a Citroën még tovább kíván lépni. 2025 elején a C3 olcsóbb elektromos változatát szeretné bemutatni 20 000 eurós áron, 200 km-ig csökkentett hatótávolsággal – mondta Koskas.

 

A Citroën C3 tavaly 11%-os részesedéssel rendelkezett az európai városi autók piacán. A modell 2002-es első generációja óta több mint 5,6 millió darabot adtak el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!