Nyitókép: Shutterstock

 

A statisztikusok hónapról hónapra kedvezőbb híreket közölnek a csökkenő inflációról, amihez nagyban hozzájárul a lassabb élelmiszerinfláció.

 

Az élelmiszerek közül olcsóbb lett az olaj, a vaj és a tojás. A helyi boltokban februárban 11 százalékkal volt olcsóbb a tojás, mint egy éve. Csehországban azonban mintegy 30 százalékkal, a magyar boltokban pedig 20 százalékkal lett olcsóbb éves összevetésben.

 

Az év eleje óta még mindig 70 százalékkal drágább a tojás a szlovák fogyasztói piacon, mint az áremelés kezdetén, azaz 2021 végén. Ez szinte a legtöbb az egész Európai Unióban. Egyedül Bulgária regisztrált jelentősebb áremelkedést ebben az időszakban.

 hirdetes_810x300  

 

Az Unió többi országában a tojás ára vagy nem szárnyalt ilyen magasra, vagy a túlzott növekedés után – például Magyarországon – jelentősen csökkent.

 

A tojás ára Magyarországon a felével, Ausztriában és Lengyelországban a 20-30 százalékával haladja meg a két évvel ezelőtti eredeti árukat. Az európai országok sorából jelentősen kiemelkedik Szlovákia 70 százalékos, Bulgária pedig a csaknem 80 százalékos növekedéssel.

 

Az élelmiszer-infláció átmeneti enyhülése

 

Februárban szinte minden európai országban olcsóbb lett a vaj és az olaj. A szlovákiai vaj- és olajárcédulák kétéves korrekciója ez év elején az uniós átlag alatt ért véget. Ugyan meghaladják kikiáltási áraikat, de kisebb mértékben, mint a legtöbb EU-országban.

 

Különösen az olívaolaj ára ugrott a felére, ha összehasonlítjuk az áremelkedés kezdetével. Csehországban 86 százalékkal, Magyarországon 80 százalékkal drágább maradt az olívaolaj. A fogyasztói élelmiszerárak reagálnak a mezőgazdasági nyersanyagok és az élelmiszertermelők árcsökkenésére.

 

Az élelmiszer-infláció enyhülése valószínűleg átmeneti lesz. A fenyegetést nemcsak geopolitikai és éghajlati kockázatok jelentik, hanem az államháztartás hiányának csökkentését célzó konszolidációs intézkedések is.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!