Megtelt magyar katolikus hívőkkel a losonci Kubinyi téri plébániatemplom pénteken és szombaton. Nagypéntek a keresztény hit legszomorúbb a nagyszombat a legreménykeltőbb napja, melynek átélése próbája a hitnek, s lehetőséget ad arra, hogy az ember szembenézzem a megpróbáltatásaival, hogy reményt szerezzen és kapjon ahhoz, hogy azokat átélje, túlélje.

 

Felvétel: Puntigán József.

A nagypéntek szigorú böjti nap, melyet feltehetőleg a templomba érkezők be is tartottak.  Bizonyára voltak olyanok is, akik az „előírásokat“ túllépve egyéb „vezekléseket“ is magukra vállaltak. Nem néztek televíziót, nem hallgattak zenét, s talán még Facebook oldalaikra sem léptek be …

 

Felvétel: Puntigán József.

Tény és való, és a pénteki szertartás is ezt sugallta, a nap az önmagunkkal való szembenézés lehetősége is. Vizsgálat melyben egymással szemben áll a bűn és megbocsátás, a sötétség és a fény.  Az önvizsgálat lehetősége. Tudunk-e megbocsátani, ha vétkeztek ellenünk, kapunk-e megbocsátást, ha vétkeztünk magunk vagy mások ellen. Merjük akkor is felvállalni a cselekedeteinket, a felelőségünket, ha tudjuk, hogy valamilyen módon vétkeztünk.

 

 hirdetes_810x300  
Felvétel: Puntigán József.

 

A nap a hívők számára különleges nap. A templom olyan, mintha kifosztották volna, nincsenek terítők, virágok, kopár. Nem szól a harang, nem szólal meg az orgona. Üres az a szekrény is, ahol az oltári szentséget őrizni szokták.  Ugyanakkor csaknem egész nap nyitva áll hívők, de nem hívők előtt is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Délután a keresztúti ájtatosság idézi, idézte fel Jézus halálának történetét.  A losonci templom 14 megállója két nyelven teszi ezt.  Nagypéntek estjén a szertartás részeként hangzott el a passió, mely Jézus történetének azt a részét mondja el, amikor az utolsó vacsora után elfogták, kihallgatták, elítélték, keresztre feszítették, meghalt és eltemették.

 

[stw]

 

Felvétel: Puntigán József.

Az elhangzó imák és könyörgések mindenkiért szóltak, az elhagyatottakért, a szenvedőkért, a szegényekért, a boldogokért és boldogtalanokért, a gyógyíthatatlan betegekért, a meggyógyultakért,  a papokért, a hívőkért, de azokért is, akik nem hívők, akik nem fogadják el az istenhit létét.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szertartást legfontosabb része a kereszthódolat. A keresztnek mindig is, minden korban volt egy misztikus jelentése. Mai, keresztény szimbolikáját a keresztre feszítés pillanatában kapta meg. Egy ártatlan ember halt meg rajta, aki  magára vállalta mások bűneit.  A feltámadás után a halál és a hallhatatlanság szimbóluma lett. A hódolat e kettős egység elismerése.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Nagyszombat az ünnep előestje.  Megszentelik a tüzet, a vizet, a gyertyát, a hívők megújítják a hitüket.  Felidéződnek a teremtés pillanatai, a zsidók kivonulása Egyiptomból, Ábrahám Istenfélése, melyben kész volt feláldozni a fiát.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A keresztség, amely Krisztus életében részesít:

 

„…A bűn ugyanis többé nem uralkodik rajtatok, mert nem a törvény alá vetve éltek, hanem a kegyelemben. Mi következik ebből? Az, hogy vétkezzünk, mert nem a törvény uralma alatt, hanem a kegyelemben élünk? Semmi esetre sem. Vagy nem tudjátok, hogy annak szolgái vagytok és annak kell engedelmeskednetek, akinek mint szolgák alárendelitek magatokat? Vagy a bűnnek, ami a halálba vezet, vagy az engedelmességnek, ami megigazulást eredményez? De hála Istennek, hogy bár a bűnnek szolgáltatok, most már szívből engedelmeskedtek annak a tanításnak, amelyet kaptatok. A bűntől megszabadulva az igazság szolgái lettetek. Földies gyarlóságok miatt emberi módon szólok. Ahogy tagjaitokat a tisztátalanság és gonoszság szolgálatában a bűnre adtátok, adjátok most tagjaitokat az igazság szolgálatára, a megszentelődésre.“ (A rómaiakhoz írt levél, 6. fejezet, részlet)

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

S természetesen maga a feltámadás.

 

„Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán a magdalai Mária és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt. Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ugyanis leszállt az égből, odament, elhengerítette a követ és ráült. Tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete meg, mint a hó. Az őrök remegtek tőle való félelmükben, s csaknem halálra váltak. Az angyal azonban felszólította az asszonyokat: „Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott! Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak: Feltámadt a halálból, előttetek megy Galileába. Ott viszontlátjátok. Íme tudtotokra adtam.” (Máté evangéliuma, 28. fejezet, részlet)

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

Körmenet, amikor újra megszólalnak, megszólaltak a harangok. A losonci plébania templom körül, a körmenetben a magyar hívők is osztoztak a feltámadás örömében, a megbocsátás lehetőségében.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!