Frissítve!

Információink szerint a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járások egyes részein huzamosabb ideje nincs áram, az illetékesek dolgoznak az áramszolgáltatás visszaállításán.

 

Vasárnap Szlovákiát is utolérte az orkán erejű szél, ami a lakott területeken a 60 és 90 km/órás széllökéséket is eléri, sőt, elvétve 100 km/órával sebességgel is tombolhat.

 

Az esti órákban Szlovákia északi és keleti részén az erős szél miatt hóátfúvásokra lehet számítani, továbbá 500 méter feletti magasságban szintén lehullhat az első hó. A hóátfúvások még hétfőn reggel is komplikálhatják a forgalmat a Közép- és Kelet-Szlovákia északi járásaiban.

 hirdetes_810x300  

 

A havazás már a D1-es autópályán közlekedő sofőröket is meglepte. Csorba környékén havas, csúszós utakra figyelmeztetik az autósok. A Magas-Tátrában továbbra is intenzíven havazik, a Csorba-tó környékén már 11 centiméteres a hótakaró.

 

Miroslav Španir, ‎Dopravny servis

 

Fotó: Miroslav Španir, ‎Dopravny servis

 

Dóval (Donovaly)/Fotó: TASR

 

Az ország délnyugati részén a legkomolyabb a helyzet

 

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint Szlovákia délnyugati részén a legmagasabb fokú riasztás van érvényben. A Pozsonyi, Malackai, Bazini, Szenci és a  Dunaszerdahelyi járásban a szélerősség a 105–115 km/órás sebességet is elérheti. A Beaufort szélerősség-skála szerint a 105–115 km/órás sebesség esetében már orkánról beszélhetünk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet legmagasabb, harmadfokú riasztása a fentebb felsorolt járásokban reggel 09.00 órától 16.00 óráig van érvényben.

 

A tűzoltók országszerte reggel nyolc óta több mint 60 bevetésen vettek részt. A legtöbb bevetésre Trencsén megyében került sor, itt 19 esetben riasztották eddig a tűzoltókat. Ettől nem sokkal marad el Nagyszombat megye 18 riasztással.A legtöbb esetben kidőlt fákhoz hívják a tűzoltókat, melyek utakat zárnak el, vagy villanyvezetékeket károsítanak meg.

 

Fotó: Prezídium Hasičského a záchranného zboru (Facebook)

 

Fotó: Prezídium Hasičského a záchranného zboru (Facebook)

 

Előreláthatóan az orkán erejű szél a legnagyobb, azaz a 160–180 km/órás sebességet a hegyekben, a Liptószentmiklósi, a Poprádi, a Breznóbányai és a Turdossini járásban fogja elérni. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet ezekben a régiókban is a lehető legmagasabb riasztást adta ki reggel 09.00 órától 18.00 óráig.

 

Fotó: imeteo.sk

 

Ebben az időszakban a szél feltételezett gyorsasága extrém magas, ezért könnyen keletkezhetnek károk és az emberi életek is veszélyben foroghatnak” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

 

Fotó: TASR

 

Fotó: TASR

 

Trencsén, Zsolnai, Nagyszombat, Nyitra, valamint Kassa megyében a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet másodfokú riasztást rendelt el. Ezeken a vidékeken a szél erőssége 85–105 km/órás sebességet érhet el.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Northfoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!