Nyitókép: Körkép.sk

 

Az ún. nagy nap a párok életében kétségkívül az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb események egyike. A tervezés rengeteg izgalmas kérdést vet fel, hiszen mindenki azt szeretné, hogy az esküvője feljthetetlen legyen. A jelentős kérdéskörök némelyikét egy csilizközi, többek között virágkötő, díszítő és szervező négygyermekes családanyával, Takács Póda Ildikóval fejtegettük.

 

Interjú

 

A koronavírus rányomta bélyegét az esküvők szervezésére is. A járvány utáni időszakban mi a tapasztalata, mennyire jellemző az esküvő megtartása?

 hirdetes_810x300  

 

A pandémia alatt nagyon összekuszálódtak az esküvők. Volt olyan pár, aki már negyedszerre választott új dátumot, de akadt olyan is, aki már másodszorra nem akarta újrakezdeni a szervezkedést, és a lezárások alatt két tanú jelenlétében összeházasodtak.

 

Miután a járványügyi feloldások megkezdődtek, hosszú idő után az elmaradt esküvőket többnyire mindenki próbálta gyorsan leszervezni újra, mégha nem is minden az erederi terv szerint alakult, kisebb kompromiszumokkal „színesítve” a szervezési munkálatokat. A lényeg az volt, hogy végre sikerüljon megtartani az esküvőt!

 

 

Takács Póda Ilidkó interjúalany szép családja. (Kép: Takács Póda)

 

Az utolsó nyári hónapban kevésbé szerveznek esküvőt?

 

Igen, amint azt megfigyeltem, évekkel ezelőtt az auguaztusi hónapot a nagy meleg miatt nem nagyon választották a nagy nap időpontjául. Viszont idén már ez is teljesen megváltozott, voltak, akiknek mindegy volt, csak találjanak egy dátumot, amit ki tudnak tűzni. Ugyanez jellemző az őszi hónapokra is. Néhányan kimondottan ezekben a színpompás napokban szeretnének összeházasodni.

 

Mennyire jellemző hétköznap tartani az esküvőt?

 

Manapság már a hétköznapi esküvők sem ritkák térségünkben, én is számtalanszor díszítettem már munkanapon…

 

 

Hogyan változott a divat a minták és színek terén a tavalyi esztendőhöz képest?

 

A tavalyi évekhez hasonlóan a divat nem sokat változott, ami a dekorációt illeti, továbbra is a pasztell színeket részesítik előnybe, valamint nagy divat lett a természetes anyagokból készült dekoráció, fakorongokkal, sok-sok zöld levéllel és szárított növényekkel.

 

 

Ünnepi öltözék

 

A menyasszonyok manapság milyen formájú ruhákat választanak?

 

2022-ben a hagyományos és a nem hagyományos ruhák egyaránt jelen vannak a menyasszonyi ruha divatban. Minden menyasszony más stílust, megjelenést képvisel, legyen az akár modern vagy hercegnős, virágos vagy csillogós, esetleg dekoltált vagy zárt.

 

Manapság a bő kínálatnak köszönhetően mindenki megtalálja az általa elképzelt álomruhát.

 

 

Mi a trendi az esküvői öltözet terén? Jellemző a dress code?

 

Az esküvői vendégek megjelenése 2022-ben nagyban függ a házasságkötés helyszínétől, a házaspár öltözetétől és az általános dress code-tól.

 

 

Mi a helyzet az egyházi esküvők terén?

 

Ha egyházi esküvőre vagy hivatalos, akkor a ruhádnak is illik meglehetősen ünnepinek lennie. Ha viszont egy kerti esküvőre kapsz meghívást, elég egy lezseren elegáns szettet viselned.

 

Kép: Kálmán Roland

 

Nálunk valójában a dress code meg nincs annyira jelen, mint más külföldi országokban, de itt is megtapasztaltam már azt, hogy az ifjú pár meghatározta a vendégeknek, hogy például milyen színű öltözékbe jelenjenek meg a nagy napon.

 

 

Menyasszonyi csokor

 

Milyen a korszerű csokor összetétele, díszítése?

 

2022-ben a modern csokorformák és a klasszikus virágcsokrok egyaránt jellemzőek. A menyasszonyi csokor mindig visszatükrözi magának a menasszonynak az egyéniségét.

 

Divat, hogy a menyasszonyi csokor meglepetés legyen a menyasszony számára?

 

Az én tapasztalatom az, hogy a menyasszonyok nem bízzák a véletlenre, „vőlegényre” a csokrot sem, inkább ők rendelik meg és határozzák meg az elképzeléseiket. Az viszont igaz, hogy részben így is meglepetés a csokor, hiszen a hagyomány szerint a vőlegény érkezik a csokorért…

 

 

Kép: Kálmán Roland

 

Mi a tapasztalata, melyik virág a legközkedveltebb napjainkban?

 

Tavasszal nagy kedvenc a bazsarózsa, tulipán, de a hagyományos rózsacsokor továbbra is a legtöbbet kért csokrok között szerepel. A klasszikus virágok mellett a mezei, valamint a vadvirágok, pl. a borsóvirág, mákvirág, pipacs is nagy kedvencek.

 

Az utóbbi években nagy kedvenc lett a szegfű úgy a menyasszonyi csokorban, mind asztali díszként.

 

 

Önnek melyik a kedvence?

 

Nagyon nehéz választani a rengeteg gyönyörű virágféle közül. Ám ha szeretnék egyet kiemelni, akkor nekem kimondottan a szegfű a kedvencem.

 

Miért épp az?

 

Mivel egy tartós virágról beszélünk, nem mellesleg a kellemes, finom illatával sokféle színben megtalálható, így gyönyörű alkotásokat lehet készíteni belőle. A friss csokrok mellett sokan választják a szárított virágból készült csokrokat, vagy a szatén csokrokat, mondván így évekig megmarad emlékbe a menyasszonyi csokor.

 

Divat vagy nem divat?

 

Menyire tartjuk a lépést Szlovákiában a világ esküvői divatjával?

 

Én azt látom, igen. Az ifjú pár konkrét elképzeléssel érkezik hozzám, hogy a nagy napra a helyszínt milyenné szeretné átvarázsolni…

 

2022-ben milyen a trendi szín egy esküvőn?

 

Általában külföldi, köztük amerikai trendeket követve érkeznek a fotókkal, hogy mi az, ami tetszik nekik. A külföldről átvett dekorációt nálunk csak részben, pár elemet kiemelve ajánlott megvalósítani, mert sokszor mutatnaki olyan fényképeket, amelyeken az asztalon vastagon végighúzódó virágzuhatag van. Igaz, gyönyörű, elkápráztatja a szemet, de nem praktikus. Gondolni kell  arra is, hogy az ételt és az italt a pincérek nem tudják majd az asztalra helyezni.

 

Esküvői étkezés

 

Mennyire terjedt el az ételek személyenkénti felszolgálása?

 

Caallóközben és Szlovákia más részein is elmondható, hogy lagziban az ételt nem szokás kiporciózni, hanem bőséges kínálatú tálakon szolgálják fel, aminek természetesen hely kell az asztalokon.

 

A párokkal is ismerteti a meglátásait?

 

Mindig felhívom a párok figyelméket az efféle problémákra, hogy természetesen megoldható a dekoráció, amit szeretnének csak a pincérek munkáját a dekoráció akadályozni fogja. Ezért közösen kitalálunk hasonló dekorációt, ami elegáns, de emellett praktikus is, így nem akadályozzuk majd egymás munkáját. Röviden mondva, nekem fontos a szép és a praktikusság figyelembe vétele az esküvőn.

 

A nagy nap helyszíne – választás

 

A divat szerint hol tartják leginkább az esküvőt (kültéri, beltéri)?

 

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a sátras esküvők, amelyek sokszor maga a szertartás helyszínéül is szolgálnak a szabadban.

 

Hogyan írná körül a napjainkban jellemző díszítést?

 

Manapság már megfigyelhető, hogy a díszítést teljes összhang övezi. Akkor szép, ha minden apró részlet ugyanabban a tematikában, stílusban zajlik. Ezért ajánlott, hogy ami a dekorációt illeti, az A-tól Z-ig a dekoros feladata legyen, és akkor nincsenek a stílusban és a szín árnyalatában sem eltérések. Az esküvői dekoráció megtervezését ezért érdemes kreatív szakértőre bízni. Bár sokan tartanak a magasabb költségektől, de valójában a dekoratőr alkalmazása gyakran költségtakarékosabb megoldás.

 

Miért gondolja így?

 

Sokszor a megbeszélések alkalmával felmerülnek olyan kérdések, javaslatok, amire a párok nem is gondolnak. Ezért a többalkalmas megbeszélések elengedhetetlenek, mivel mindenkinek más az egyénisége, még ha csak pár részlet is tér el.

 

A dekoráció részét képezi és szinte közltelező elemnek minősül a szelfigép vagy fotósarok, az esküvői virágfal és a boldogságkapu is. Akik pedig még ennél is különlegesebb esküvőt szeretnének, azoknak vannak egyéb különleges ķínálatok is, mint példéul a mobil koktélbár, kávébár vagy épp a fagyisarok…

 

Elhalasztott esküvők

 

Ha valaki elhalasztotta az esküvőt (covid miatt), az újonnan szervezett esküvő is ugyanabban a tematikában zajlik?

 

Azoknál az esküvőknél, amelywk a covid miatt maradtak el és újraszervezik őket, általában csak a dátum módosítására kerül sor, de természetessen egy új találkozóval egybekötve újra egyeztetünk. Hátha mégis valami változás, ötlet is felmerül…

 

Köszönöm szépen a tartalmas beszélgetést. Minden jót kívánunk Önnek!

 

Én is köszönöm a nagyszerű lehetőséget. Öröm erről a témáról beszélni… Mindenkinek boldog napokat kívánok!

 

Laky Erzsébet

Képek: Körkép.sk/Takács/Laky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.