Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter ma az Európai Parlamentben egy kihallgatást abszolvált, amelyen a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság (ENVI) képviselő kérdezték.

 

A miniszter bemutatta a környezetvédelmi tárca legfontosabb prioritásait a szlovák EU-s elnökség során, mondta Solymos a TASR hírügynökségnek. A képviselői kérdések főleg a Párizsi Klímaegyezmény ratifikációját és az éghajlatváltozás mérséklését érintették.

 

Felgyorsítanák az EU-s ratifikációt

 

 hirdetes_810x300  

Sólymos kiemelte, hogy Szlovákia jól áll a ratifikációs folyamatban és arra törekszik hogy minél hamarabb véghezvigye, mivel ez Szlovákia számára az EU élén nem csak politikai, hanem presztízskérdés is.

 

Emlékeztetett, hogy maga az EU kezdeményezte leginkább a Párizsi egyezményt, zászlóvivője volt a tervezetnek, és ezért lenne az unió számára rossz jel, ha a ratifikáció elmaradna, különösen azután, hogy az USA és Kína is ratifikálta.

„Ezt a felelősséget más országok is érzik és mi mindent megteszünk, ami az elnökségi pozíciónkból telik azért, hogy uniós szinten ratifikálják az egyezményt még Marrakesh előtt.”

 

Folytatás Marrakeshben

 

A marokkói Marrakesh november 7-én és 18-án rendez fontos konferenciát a klímaváltozásról. (COP22). A marokkói konferencia kötődik majd a történelmi párizsi COP21 konferenciához is, ahol a világ országai megegyeztek a klímaváltozás elleni harcban és a globális felmelegedés növekedésének megfékezésében.

 

Sólymos emlékeztetett, hogy a szlovák elnökségtől azt várja, hogy aktívan közreműködik majd ebben a folyamatban és segít egyezségre jutni a tagállamok között. Az EU környezetvédelmi tanácsának legközelebbi ülése októberben lesz Luxemburgban, a miniszter szerint azonban a marrakeshi ülés közelsége miatt valószínűleg tartanak majd egy rendkívüli miniszteri tanácskozást Brüsszelben  előtte, amelyre a szlovák oldal már felkészült.

 

Állítása szerint nagy visszhangja volt Brüsszelben az Átmenet a zöld gazdálkodásra nevezetű konferenciának, amelet Pozsonyban rendeztek meg szeptember 6-án és 7-án.

 

forrás: teraz.sk
kép:  hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!