E tömör és sokatmondó mondat hallatán nagyon sok mindenről lehetne beszélni. Többek közt a múlt értékeiről és annak méltó képvisletéről. A jelenlegi kulturális fennmaradásról. A jövő nemzedékeivel szembeni kötelességeinkről. Nemzeti és kisebbségi kincseink megőrzéséről és továbbadásáról.

Szerencsésnek érzem magam, ugyanis mindaz, amiről szólni szeretnék, mesterien ötvözi a fent említetteket. Ez pedig nem más, mint a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.

„A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit.”

Az első, egész estét betöltő összeállításuk, a már emlitett „A tűznek nem szabad kialudni” címet kapta, amellyel 1970-ben léptek színpadra. Immár több mint harminc éve kápráztatják el közönségüket apadhatatlan igyekezettel, kreativitással, szakértelemmel, valamint a néptánc és népzene leplezhetetlen szeretetével. Legaktuálisabb műsoraik a „Jöjjenek a lagziba!” és a „Hacacáré…” címet viselik.

Műsoraik célközönségét, természetesen Szlovakia magyarajkú települései képezik, de gyakori és elismert vendégei a nemzetközi folklórfesztiváloknak is. Ezt mi sem bizonyitja jobban, mint az évtizedek alatt összegyűjtött számtalan hazai és nemzetközi elismerés és cím.

A napokban ez a különleges és gazdag múlttal rendelkező együttes megnyitja kapuit a táncoslábú érdeklődők számára, és tagfelvételt hirdet. Mindazok, akik éreznek magukban elhivatottságot, tehetséget és kitarást ahhoz, hogy e remek kis csapat részévé válljanak, bátran fussanak vagy inkább táncoljanak neki a lehetőségnek, és használják ki a kínálkozó alkalmat. Íme a részletek.

 hirdetes_810x300  

A pozsonyi székhelyű 

Szőttes Kamara Néptáncegyüttes 

sok szeretettel vár minden táncolni vágyó fiatalt tánckarába.

Ha szeretnél megismerkedni a Kárpát-medence népzenéjével és táncaival, ugyanakkor tagja lenni egy jó csapatnak, látogass el próbáinkra!

Tagfelvétel a következő időpontokban:

2009. január 26., 18.00 

2009. február 2., 18.00

Helyszín: a Szőttes próbaterme

(Május 1. tér 12, Pozsony – a Magyar Könyvesbolt melletti bejárat)

szottes2-300x199
Az írásban használt háttérinformációk, további érdekességek és elérhetőségek megtalálhatóak a Szőttes internetes portálján.

Megosztás:
Címkék: Szőttes

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!