Már hetedik éve csinálja Pöstyén a fesztivált. Méghozzá a filmfesztivált. Aki unja a multikat, nem szeretné, ha agyonlőnék az egyes premiereken, vagy csak egy hétvégi kiruccanásra vágyik, ugorjon le Pöstyénbe egy forró, pezsgő gyógyfürdőre és két lávaköves procedúra közt egy-egy jó filmet is abszolválhat szeptember 7. és 13. között.

Pénteken indul ugyanis a pöstyéni Cinematik Nemzetközi Filmfesztivált, ahol az egy hét alatt összesen 123 filmet (70 egészestés és 53 rövidfilmet) mutatnak be, tizenhat különböző kategóriában. Ebből kettő – a Meeting Point Europe és a Cinematik.Doc- versenykategória. Az előbbibe az európai kontinens legjobb alkotásait válogatta ki a FIPRESCI kritikus szövetség 17 országából egy-egy neves filmkritikus. A műértőket Magyarországról Váró Kata képviselte, aki egyébként szintén a  tiszteletét teszi a fesztiválon. Ebbe a kategóriába azonban csak nagyon ritkán kerül be hazai alkotás, így három évvel ezelőtt a szervezők létrehoztak egy külön kategóriát, ahol a szlovák dokumentumfilm legjobbjai versenyeznek a zsűri elismerésért. Itt idén négy filmmel találkozhatunk köztük Paula Sisková alkotásával az el caminoi útról (…Myslím, že sa nevrátim),  illetve a Körkép által egységesen körberajongott Zuzana Piussi A bíróság rákfenéje (Nemoc tretej moci) című filmje is a ringbe száll a kategóriában.

De persze nemcsak a díjak miatt érdekes a pöstyéni Cinematik, íme a mi 7+1 pontunk arról, miért is jó még a filmfesztiválra elmenni.

1.Mert a magyarok mindenhol ott vannak. A rendezvény egyik sztárvendége Pálfi György filmrendező lesz, aki a Taxidermiával híresült el. A Cinematikra a Final Cut – Hölgyeim és Uraim című alkotását jön bemutatni. A nézők a film után egy közönségtalálkozó kereteiben pedig személyesen is feltehetik kérdéseik Pálfinak.

2. Mert franciásan romantikázhatunk. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy ne csak a legtrendibb filmek jussanak el a közönséghez, hanem a fiatalok ismerkedhessenek meg a nagy klasszikusokkal. Így az egyik szekció keretein belül idén az 50-80-as évek francia krimiflmjeire esett, szóval ha át szeretnénk  élni mire járt borzongani a francia fiatalság 60 évvel ezelőtt, akkor irány a mozi.

 hirdetes_810x300  

3. Mert itt van Oscar! Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjas alkotásait is láthatjuk Pöstényben. A rangos elismerést minden évben a különféle rendezői iskolákból kikerült diákok alkotásai kaphatják meg, Szlovákiába pedig a díjazottakból három film is utazik – Justin Trippin Bronz Oscar díjás filmje a Nani, ami egy fiatal srác érdekes barátságát mutatja be egy 84 éves hölggyel, az Ezüst Oscart birtokló Narcocorrido című film Ryan Prows-tól, és Mark Raso Arany Oscar-díjas Under című komor szerelmi története.

4. Mert újraértelmez. Minden évben egy-egy elcsépelt kategóriát vesznek elő a szervezők, olyan kevésbé ismert filmekkel, amik teljesen szokatlan, új megvilágításba helyezik az adott zsánert. Idén a westernnel tesznek csodát. Ugye, mindenkinek megvan, hogy a western egyenlő Winnetou-val, esetleg még egy-két Charles Bronson meg a Clint Eastwod-féle spagetti westernnel, és a fontosabbakat már fel is soroltuk? Na , itt az ilyen NEM lesz. Helyette lesz viszont animált western – Gore Verbinski, a Karib-tenger kalózai alkotója Rango című animált filmje, ami 2011-ben Oscar díjat is kapott, modern western, Tommy Lee Jones rendezésében (Melquiades Estrada három temetése), japán western (Sukiyaki Western Django Takashi Miike rendezésében). Horror western, punk western (az Alex Cox rendezte Egyenesen a pokolbaStraight to Hell-, amely olyan szereplő gárdát vonultat fel mint Elvis Costello, a The Clash frontembere Joe Strummer és Courtney Love) és sci-fi western is. (Joss Whedon Serenity-je)

5. Mert mégiscsak a hazai… Több mint 40 hazai film szlovákiai premierje és 20 film első vetítése is itt lesz Pöstyénben. Néha bizony baj, hogy sok szlovák filmet a haza közönség ismer meg legutoljára, már rég bemutatták egyes nagyobb fesztiválokon, míg hozzánk csak jóval később jut el.  Az egyik legérdekesebb szlovák filmnek Iveta Grófová Egészen Aš városáig (Až do mesta Aš) című alkotása ígérkezik.  A nyugat-csehországi Aš valaha a cseh textilipar központja volt, ahova rengeteg lány jött munka után nemcsak Szlovákiából, de Romániából, Ukrajnából, Lengyelországból, de még Mongóliából is. A lányok azt hitték, közel a  német határhoz nemcsak munkát találnak könnyen, de férjet is, viszont rövid időn belül rá kellett jönniük, hogy a rózsás álmoktól a valóság sokkal-de sokkal brutálisabb. Ezekről a lányokról szól Grófová filmje, aki szintén dolgozott Ašban pár hónapot, így mint bennfentes mutatja be a valós helyzetet.

6. Mert a tiltott gyümölcs mindig édesebb. A filmek is néha váltanak ki tömeghisztériát. A szervezők az idén bevezetnek  az egyes nagy botrányt kavart filmek világába, így a saját szemünkkel láthatjuk, miért is verte a ki a biztosítékot Stanley Kubrick  Lolitája 1962-ben,  Az ördögűző 1972-ben , vagy Oliver Stone Született gyilkosai. A kísérő programhoz tartozik még egy előadás is a betiltott filmekről, és kiderül, vajon lehet-e a mozilátogatás káros az egészségre.

7. Mert olyan izgi. Immár hagyomány a Secret Cinematik része a fesztiválnak, ahol a nézők nem tudják pontosan hol, és azt sem, hogy mit fognak megnézni. Az ezzel kapcsolatos információk csak pár órával a vetítés előtt derülnek ki, a vetítés titkos helyszíne pedig valamilyen módón kapcsolódik majd a filmhez is. Nyomozásra fel!

+1 mert lesznek gyerekfilmek, Oscar-díjas filmek (Nader és Simin – Egy elválás története), hódolatunkat tehetjük Leos Carax avantgárd filmrendező előtt, láthatunk különlegesen beteg filmek (Beszélnünk kell Kevinről – a Körkép ajánlásával), majdnem minden jó a legfrisebb szezonból, amit mondjuk más fesztiválon (például a tavaszi Febiofesten) kihagytunk. A fesztivált kísérőrendezvényei közt szerepel még a Fragile együttes koncertje, szeminárium a koprodukcióban készült európai dokumentumfilmekről, és egy kiállítás, ahol a legérdekesebb szlovák színházi kosztümöket mutatják be. És persze, ha végképp meguntuk a moziszékeken való ücsörgést, vagy már nem bírunk több pop-cornt lenyelni, még mindig beugorhatunk pancsolni és csokoládés pakolással relaxálni a helyi fürdőbe.

Lengyel Diana

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Ajánljuk még megnézni:

A Cinematik hivatalos honlapja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!