A Nógrádi Művelődési Központ mellett működő Járási Fényképész Stúdió tagjainak fényképeiből nyílt kiállítás a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria termeiben. A stúdió a régió legrégebben működő fényképész csoportosulása. Fennállása során fényképészek generációi cserélődtek ki benne. Alapítói akkor nemcsak nagy érdeklődést tanúsítottak a művészet ezen irányzata iránt, de sokat tettek azért is, hogy a stúdió létrejöjjön és működjön.

 

dsc_4162
A kiállítás megnyitója. Felvétel: Puntigán József.

 

Az elmúlt néhány évtized alatt ugyan sok minden megváltozott, de az alap, a fénykép, mint az egyéni kifejezések egyik művészi eszköze maradt. Az alkotókra és alkotásaikra nem is nagyon illik az „amatőr“ kifejezés, munkájukat sokkal jobban fejezi ki a „nem professzionalista“ jellemzés. Annál is inkább, mert sokan vannak közülük olyanok, akik felvételei járási, kerületi és országos versenyen is díjazottak lettek, kiállításokon mutatták be azokat.

 

dsc_4167
Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

Az idei évfolyamon 9 szerző 53 felvétele került a kiállított képek sorába és egy nagyformátumú fényképsorozat. Ezen felül egy önálló teremben kaptak helyet Štefan Repčok, a stúdió egyik alapítója, rimakokavai fényképész sorozata, melyen Juraj Kubinecet, a 30 évvel ezelőtt elhunyt zenészt, a pásztorsíp (fujara) mesterét mutatja be. A felvételeket Štefan Repčok halála után Róbert Schill hívta elő és készített róluk fényképeket.

 

dsc_4159
Mária Ambrušová. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítást Iveta Kaczarová, A Nógrádi Múzeum és Galéria igazgatója nyitotta meg, az alkotókat Mária Ambrušová a Nógrádi Művelődési Központ igazgatója mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az alkotók a felvételeiken azokat a pillanatokat mutatják be, melyek megihlették őket, melyeket fontosnak tartottak arra, hogy megörökítsék őket. A megynyitó részeként Kelemen Gábor, megzenésített verseket énekelt.

 

dsc_4149
Kelemen Gábor. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás október 2-ig lesz látható.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!