Első ízben 5 évvel ezelőtt jártam a Szigeten. Akkor 20 évet kellett várnom arra, hogy kedvenc előadóm, Ákos végre meghívást kapjon és az őt megillető helyen, a Nagyszínpadon főműsoridőben lépjen fel. A több mint 40 ezer koncertlátogató őt és a világsztárok produkcióit is megszégyenítő előadását igazolta. Idén másodízben volt szerencsém kilátogatni Európa legrangosabb könnyűzenei népünnepélyére, amely mára a nyugat-európai kamaszok, fesztiválkedvelők Mekkája lett.

 

A sikertörténet 1992-ben kezdődött Gerendai Károly és Müller Péter ötlete alapján. Először Diáksziget majd Pepsi sziget név alatt futott a rendezvény a 2000-es évek elején kapta a Sziget fesztivál nevet.

 

Kezdetekben az alternatív és a rockzene képviselte magát, ám később összműfajúvá vált a rendezvény. Érdekes megfigyelnünk, hogy míg az első években a napijegy ára 300 forint volt, mára ez  az összeg 19 900 forintra tornázta fel magát. Nincs ez másképpen a kilátogatók számával sem. Míg a 90-es években egy hét alatt 49 ezer ember fordult meg a fesztiválon, addig 2016-ra ez a szám elérte a majd´ 500 ezres határt.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: sziget.hu

 

Nagy rendezvény, híres előadóművészek, nagy költségek.

 

Ennek a terheit természetesen a szigetlakókkal fizettetik meg. Aminek egyik sajnálatos hozadéka az lett, hogy a magyar fiatalokat szinte lasszóval kell összefogni.

 

A jegykezelők, a büfések, a biztonsági emberek csípőből angolul kérdeznek még a feltételezés reményét se hagyva, hogy esetleg magyar lehet az odalátogató. A büfében a legolcsóbb sör 700 forint és egy lángost sem úszunk meg 650 forint alatt. A magyar emberek vékony pénztárcájával nem számoló esemény a külföldiek számára továbbra is csábító. Míg az első években 15%-os volt a külföldi jegyváltók részaránya mára ez 60%-ék fölé kúszott. A rendezvény nagy népszerűségnek örvend a franciák körében a Körképnek sikerült megkérdeznie párat közülük, hogy mondják el véleményüket, tapasztalataikat a rendezvényről és rólunk magyarokról.

 

Körkép: Először jártok Magyarországon? Milyennek találjátok?

 

Luc (28) – Kirándulni érkeztünk még a fesztivál előtt 2 nappal a barátaimmal. Megnéztük Budapestet, az ételek nagyon jók és szerintem itt vannak a világ legjobb kocsmái. A fesztivál olcsóbb a franciaországiakkal összehasonlítva, de azért ez sem tartozik a legolcsóbbak közé. Észrevettük, hogy nagyon kevés itt a magyar fiatal, valószínű ez nem az ő pénztárcájukhoz van mérve. Pedig annak a reményében is jöttünk, hogy megismerjük a csinos magyar lányokat, de úgy néz ki ez nehezen fog összejönni. A nyelv borzasztóan nehéz, de kellemesen tapasztaltuk, hogy szinte mindenki beszél angolul.

 

Sebastian (34) – Én először járok Magyarországon, fantasztikusnak találom az országot. A barátaimtól hallottam a Sziget fesztiválról. A végéig maradunk és utána pár napot szánunk Budapest megismerésére. Valószínű, hogy visszatérő vendégek leszünk, a Szigetre mindenképpen.

 

Jerome (26) – Az első dolog, ami meglepett, hogy nagyon sok franciával találkoztam. Magyarországon első ízben vagyok, direkt a fesztivál kedvéért érkeztem. Tetszik a szabadság, az, ahogy a kultúrák találkoznak és szinte mindenki mindenkivel szót ért még ha nyelvi akadályok is vannak. Egy dolog hiányzik otthonról a Pastise (ánizs likőr), de hát minden nem lehet tökéletes.

 

Fotó: szigetfesztival.cz

 

A koncert helyszíneket járva volt alkalmam ausztrálokkal, új-zélandiakkal, sőt még vietnamiakkal is találkoznom. A fesztivál színvonalas kínálata a rendezvények változatossága, határokon átnyúló jó hírnevet keltő reklám Magyarországnak. Sokszor büszkén húztam ki a mellkasom, mikor vállon veregetve dicsérték az anyaországot. Bár a Sziget híres a multikulturális oldaláról, öntudat erősítésre kiválóan alkalmas. Az egy hét megmutatja, hogy kreatív nemzet vagyunk, képesek arra, hogy ilyen nagyszabású fesztiválnak otthont adjunk.

 

Éppen ezért is üdvözölve lenne olyan lépés a szervezők részéről, hogy a magyar fiatalság még kedvezményesebb belépőhöz juthasson, hogy minél többen részesei lehessenek a sikernek és egy önfeledt hét keretein belül tudatosítsák, hogy egy kis nemzet is képes nagy dolgokra.

 

 Dian Csaba

 

Nyitókép: Cosmopolitan

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!