Minden Oscar-szezonban vannak rekorderek és ritkaságok, az idei azonban kifejezetten rendhagyó lehet.

 

Elsősorban a női diadalmenet miatt, de akad olyan, aki hihetetlen karrierrel a háta mögött első vagy épp az utolsó Oscarjáért indul, de olyan is, aki néhány hónapja még nem is szerepelt abban a filmben, amiért jelölték.

 

Kár tagadni, hogy a feminista mozgalmak és a #metoo-kampány egy nagyon fontos kérdésre irányította rá a filmgyártás és a világ figyelmét: a női egyenjogúság nem kifejezetten jellemzője a szakmának.

 

 hirdetes_300x300  

A girlpower minden eddiginél magasabb szintekre tör, ezt mutatja a díjazottak listája is: a férfiak egyeduralmát lassan, de biztosan kezdik megtörni a női filmesek. Mindemellett ugyanazért a díjért indul két nagyágyú – az egyiküket szégyenszemre még sosem ismerte el az Akadémia, másikuknak van viszont a legtöbb színészdíja.

 

Az idei Oscar-gála vasárnap éjjel lesz, ahol leginkább az újabb magyar díjért drukkolhatunk Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről miatt, de nem csak ebből a szempontból lesz különösen izgalmas a verseny.

 

Sosem volt még női jelölt az operatőrök között

 

Az Oscar intézménye idén 90 éves, és ezidő alatt nemhogy díjat, de jelölést sem kapott még női operatőr. Ezért is fogadta óriási taps a jelölések kihirdetésekor Rachel Morrison nevét, aki a Mudbound című drámával indulhat a díjért.

 

A 39 éves amerikai operatőr akár esélyes is lehet, hiszen többek közt a New York-i Kritikusok Körének díját már hazavihette, azonban nem szabad elfeledni, hogy ott van a jelöltek között az a Roger Deakins is, aki az egyik legnagyobb operatőristennek számít a szakmában, és a gyönyörű Szárnyas Fejvadász 2048-cal már nagyon kijárna neki, hogy tizennegyedik jelölését végre díjra válthassa (még sosem nyert). Mellettük Bruno Delbonnel A legsötétebb órával,  Hoyte van Hoytema a Dunkirkkel és Dan Laustsen a A víz érintésével versenyez még a szoborért.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xucHiOAa8Rs

 

Megérhet a második női rendezői Oscar is

 

Ugyan Kathryn Bigelow 2010-ben megtörte a jeget azzal, hogy első nőként megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscart A bombák földjénnel, továbbra is inkább meglepetésszámba megy, ha női jelölt is van a rendezői listán. Greta Gerwig idén tovább folytathatja ezt a megkezdett diadalmenetet, ha a Lady Birddel sikerül díjra váltania jelölését. A számok itt is sokatmondóak: a 90 év alatt ez az ötödik olyan eset, hogy női rendező kaphat díjat.

 

 

Octavia Spencer

 

Évtizedekkel ezelőtt az afroamerikaiak jelölései és díjai is hasonlóan kivételesek voltak, mint a női jelöltek, ez mára szerencsére kiveszőfélben van. Azonban még mindig vannak olyan rekordok, amiket nem hódított meg senki.

 

Idén Octavia Spencer az, aki megtört egy mintát: ő az első afroamerikai színésznő, akit két egymás követő évben is jelöltek. Tavaly a A számolás jogával, most a A víz érintése című filmmel indul ugyanabban a kategóriában: a legjobb női mellékszereplő díjáért.

 

 

Gary Oldman végre megkaphatja a magáét

 

Teljesen érthető, ha az ember hirtelen összeráncolja a homlokát az olvasottakon, pedig így van: Gary Oldmant még sosem díjazták az Oscaron, annak ellenére, hogy évtizedek óta profi alakítások tömegét kaphattuk már meg tőle.

 

Ráadásul idáig csak egyszer jelölték – 2011-ben a Suszter, szabó, baka, kém című hidegháborús drámában, Golden Globe-ra még ezidáig sosem (mondjuk idén meg is nyerte), a brit BAFTA-n pedig egyszer nyert – forgatókönyvíróként. A legsötétebb órában Winston Churchillként szinte borítékolható az Oscar is – és tényleg megérdemelné már a remek brit színész, hogy az Akadémia is elismerje.

 

 

Négy Oscarral vonulhat vissza Daniel Day-Lewis 

 

Aki ebben megakadályozhatja, az Daniel Day-Lewis, aki egyrészt rekorder a színészek között – 3 szobra van -, másrészt szintén zsigeri alakítást nyújt a Fantomszálban, harmadrészt pedig nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy jelenleg a világ legjobb színészének tartott Day-Lewis kijelentette: visszavonul.

 

Ha lehet hinni a kijelentésnek, akkor ez lesz az utolsó alkalma, hogy átvegye a szobrot. És bár az Akadémia szokott gesztus értékkel díjakat adományozni, Day-Lewis tényleg nagyot alakít a kissé neurotikus divattervező szerepében.

 

 

Christopher Plummer négy hónapja még nem is tudott a filmről, amiért jelölték

 

Plummer egyrészt azért is rekorder, mert 89 évesen az Oscar-történet legidősebb díjazottja lehet (a jelöléssel saját rekordját döntötte meg, 83 évesen a Kezdőkkel nyert), másrészt pedig azért, mert négy hónappal ezelőtt még mit sem tudott arról, hogy szerepelni fog Ridley Scott A világ összes pénze című filmjében.

 

Ehhez kellett az, hogy az eredeti szereplő, Kevin Spacey alatt a szexuális zaklatási botrány miatt összeomoljon minden, és Stone szó nélkül kivágja őt a filmből. Alig egy hónappal a decemberi bemutató előtt főszereplő nélkül maradni elég kínos dolog, de szerencsére Plummer – akit eredetileg is a főszerepre szánt volna Scott – vállalta, hogy mindössze néhány hét alatt eljátssza a milliárdos John Paul Gettyt. A rendkívüli rohanás egyáltalán nem látszik meg a rutinos színész játékán, sőt, Oscar-jelölést is ért.

 

 

Polák Zsóka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!