Május 20-án, vasárnap 17.00 órakor került megrendezésre a Metamorfózisok, avagy minden, ami zene című  szórakoztató műsor a komáromi Kultúrpalotában (Duna Menti Múzeum).

 

A zenei rendezvény sztárvendége Gaál Jenő, a  Szlovák Filharmónia Kórusának basszusszólistája volt, aki egyben a komáromi GAUDIUM vegyeskar és hangszeres kamaraegyüttes örökös tagja.

 

A neves operaénekes Komárom város szülötte, már tanulóévei első szakaszán, a Béke Utcai Alapiskola (Jelenleg Jókai Mór A.I. ) gyermekkarában kitűnt zenei tehetségével.

 

A GAUDIUM vegyeskar a fent említett gyerekkórus felnőtté érett, de a közös éneklésben továbbra is örömet lelő tagjaiból alakult meg. E kapocs által a szülővárosához, és egykori társaihoz hű operaénekes évente legalább egyszer közös műsort ad a felnőtt vegyeskarral.

 

Gaál Jenő a pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnáziumban érettségizett, ezt követően a zenei pályát tűzte ki életcélul.  Diákként az Ifjú Szívek énekkarának, később a pozsonyi OPERA, majd pedig a Szlovák Filharmónia énekkarának a tagja; sőt, rövidesen annak szólistája.

 

Gaál Jenő. Kép: Facebook

 

 hirdetes_810x300  

Az előadás a GAUDIUM műsorával kezdődött, akik a színrelépés, a bevonulás folyamatában Ágh Tibor népzenekutató gyűjtéséből származó nyitra-vidéki népdalokat adtak elő.

 

A kórus előadásában részletek csendültek fel Csesznekov, Mozart, valamint Erkel Ferenc legismertebb műveiből. Szólót énekelt Gaál Jenő, zongorán kísért Fekete Éva. 

 

Stirber Lajos és Kulin Ödön a műsor után

 

A különböző zenei variációkat a Gaudium vegyes-kar hangszeres kamaraegyüttese adta elő, melyben szólót muzsikált Kulin Ödön hegedűművész. E kamaraegyüttes jelentős részben a helyi Művészeti Alapiskola neves zenetanáraiból tevődik össze.

 

Lehár Ferenc klasszikus nagyoperettjének, a Luxemburg grófjának népszerű dallamai is felcsendültek Pfeiferlik Tamás szólójával.

 

Gaál Jenő operaénekes és pozsonyi zenésztársai önálló műsora is nagy sikert aratott.

 

Gaál Jenő kék ingben,középütt.

 

Felesége, Ivana Gaálová operaénekes is színre lépett, aki  Franz Schubert  dallamaiból nyújtott át egy csokorra valót, továbbá gyermekük Gaál Tamás. A serdülő fiú hegedűszólójával igazi virtuóznak bizonyult.

 

A nézőközönség és Gaál Tamás.

 

Produkciójukat követően az előadóművész és négytagú együttese a könnyűzene ismert dallamait tűzte műsorára.  A zenekar a szlovák zenevilág ismert képviselőiből tevődött össze, melynek tagjai egyaránt otthon vannak a blues, a dzsessz és a popzene műfajaiban.  Gitáron játszott Stefan Lengyel és Martin Zajko,  szájharmonikán Erich Prochádzka, a doboknál pedig Igor Sabó adta a ritmust.

 

Az operaénekes előadásában most ZORÁN legkedveltebb dallami csendültek fel, de elhangzottak szlovák, és angol nyelvű slágerek is.

 

A zenei kirándulás sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Zorán-számok kapcsán igazi könnyűzenei koncerthangulat teremtődött, a nézőközönség aktívan bekapcsolódott a zeneszámokba, s szinte egy emberként azok refrénjeibe.

 

Apám hitte az otthon melegét,

Apám hitte az ünnep örömét,

Apám hitte az apja örökét,

Úgy hiszem, ez így volt szép.

 

Záróakkordként a GAUDIUM lépett ismét színre, és Kálmán Imre Marica grófnőjének népszerű, vidám dallamaival zárta a műsort. Zongorán kísért és szólót énekelt Grassl Ferdinánd.

 

Stirber Lajos vezénylés közben

 

A műsort a komáromi Városi Művelődési Központ, valamint a GAUDIUM PT szervezte, de elsősorban is annak lelke és mozgatórugója, Stirber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet viselő nyugalmazott zenepedagógus.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Nyitókép: Gaál Jenő fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!