Szőlőnedűk sokasága, borospalackok pukkanó hangja, jókedv és ünneplés jellemezte a borrendek január 22-i rendezvényét, ahol borkedvelők, s borlovagok gyűltek össze, hogy kultúrát, s jubileumot ünnepeljenek. Ott jártunk.

 

 

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége megalakulásának 30. évfordulója alkalmából gyűltek össze a magyar kultúra napján a „Balaton északi partjának fővárosában”. A Balatonfüreden tartott I. Kárpát-medencei Borrendek találkozója nívós esemény, így elmaradhatatlan volt a magyar és székely Himnusz közös eléneklése, valamint a Wass Albert Üzenet haza c. szerzeményéből elhangzott részlet.

 

 hirdetes_810x300  

 

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere, füredi borász a vendégek ünnepélyes köszöntése során hangsúlyozta, hogy ez a nap az ünneplés, az emlékezés és a továbbhaladás „útvonalára” való iránymutatás napja. Örömmel jelentette ki, hogy szervezetükben az a legszebb, hogy

 

„dolgozunk a szakmánknak, a hagyományainknak a megőrzésén. Dolgozunk a szőlőborszakma hagyományainak megteremtésén úgy, hogy ezt megpróbáljuk összekapcsolni az idegenforgalom fejlesztéséve.  Hiszen akkor tudunk vendéget hozni, ha tudunk valamit adni. Ha az a valami saját magunk vagyunk, és nem abból kívánunk adni valamit, amit másoktól lemásoltunk!” –  részletezte a szövetség elnöke.

 

Hangsúlyozta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy a magyar borászatra, a szőlőtermesztésre világszerte sokan irigykednek.

 

 

Bóka István Balatonfüred polgármestere véleménye szerint „a magyar kultúra nem létezik magyar bor nélkül.”  Felidézte, hogy a szőlészetet, s borászatot immár évszázadok óta gyakorolják, kihasználva Pannónia kiváló szőlőtermesztői adottságait.

 

A tevékenység csínját bínját hamar megtanulták a Kárpát-medencében átkelők is. Hozzátette, hogy keresztény magyarként többek között büszkélkedhetünk azzal is, hogy a második világháború utáni nehéz időkben alakult meg a PAX CORPORIS – A TEST BÉKÉJE nevet viselő első magyarországi borlovagrend.

 

 

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke a közismert Vince-napi mondás hasonlatában (Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince) taglalta a pince borral való megtöltéséhez szükséges gazda évezredes tudását, szorgalmát, valamint a szakmai összefogást. Kiemelte, hogy az értéket is értékesíteni kell, jelen esetben a bort. Hangsúlyozta, hogy a hungarikumok gyűjteményébe került borok világszerte ismert és elismert csúcsteljesítményei a magyar borászatnak.

 

A magyar kultúra napja kapcsán Lezsák Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a borkultúrát mennyire őrzik a szólások, közmondások. Részletezte, hogy a szólások figyelmeztetnek arra, hogy a jó borért meg kell dolgozni amellett, hogy még megszívlelendő tanácsokat is adnak. A közmondások ugyanis életviteli tanácsokat is adnak. Mindezt néhány példával is szemléltette.

 

 

Az ünnepi ülésen az Agrárminisztérium képviseletében Gál Péter szólalt fel, aki kiemelte, hogy „a borhagyományok életben tartása nemzeti identitástudatunk szerves alapját képezi.”

 

 

A kitüntetések átadását Bíró Péter alapító tag visszaemlékezése követte. A jelenlévők továbbá Horváth Csaba, a Magyar Bor Akadémia tagjának szakmai előadásán megismerkedhettek az egykor apró magból létrejött, s mára Kárpát-medenceivé terjeszkedett borrendi szövetség múltjával, jelenével. Emellett betekintést kaptak a Kárpát-medencei szőlő- és bortermelésbe is.

 

 

A rendezvényre a megjelent borrendek tagjai boraikból kóstolót is hoztak, amelyet a jelenlévők ízlésüknek megfelelően kóstolgattak.

 

 

Jókai Mór városában a Kárpát-medencei borrendeket összetartó ünnepség építő jellegű beszélgetéseknek, borkóstolgatásnak és ismerkedéseknek is teret adott, amelyhez a szervezők kultúrműsort is társítottak.

 

A 2019. január 22-i rendezvényen Csallóközből a Csallóközkürti Borbarátok Asztaltársaságát két borlovag – Gajdosik József és Stercel Olivér – képviselte.

 

 

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége immár 30 éve tevékenykedik és több, mint tízezerrel taggal büszkélkedik. A borrendek célja többek között a borvidékek, s a magyar bor hírnevének népszerűsítése, védelme. A tagok azon dolgoznak, hogy megismertessék a borkultúrát és megkedveltessék a bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és fotó: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!