Nyitókép: cultura.hu

 

A Magyar Költészet Napja alkalmából színes cetlik lepik el a világ több nagyvárosát, rajtuk a magyar irodalom nagyjainak több nyelvre lefordított verssoraival. Az eredetileg Londonból induló kreatív akcióhoz idén Kairótól Pekingig 21 külföldi magyar intézet csatlakozik, így népszerűsítve a magyar kultúrát a nemzetközi közönség körében.

 

2019. április 11-én élénk pixelekként jelennek meg többek között Petőfi, József Attila, Ady Endre, Tóth Krisztina költeményei a külföldi magyar intézetek utcafrontjain. A több száz irodalmi post-it cetli látványos installációként bátorítja a járókelőket, hogy saját nyelvükön olvassák el a Magyarországon közkedvelt költők verseit, kedvenc idézetüket pedig akár magukkal is vihetik.

 

A Londoni Magyar Kulturális Központ játékos #HUpostitpoetry akciójához idén 20 magyar intézet csatlakozott, ahol a post-it cetliken a magyar költők műveit 19 nyelvre lefordítva olvashatják a látogatók.

 hirdetes_810x300  

 

A Pozsonyi Magyar Intézet költészetnapi akciójához a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem 20 diákja is csatlakozik, akik a Magyar Költészet Napján, április 11-én Pozsony belvárosában osztanak magyar költők szlovákra fordított verseiből a járókelőknek. Pozsonyi és magyarországi egyetemisták, magyar költők Dunáról írott verseinek szlovák fordításait osztogatják a pozsonyi Duna part sétányán is. Hasonló verscédulákat vihetnek magukkal az érdeklődők a Pozsonyi Magyar Intézet régi és új utcafrontjáról, illetve az intézetben zajló magyar nyelvtanfolyamokról is.

 

olvasható a PMI közleményében.

 

Az akcióban az alábbi városok magyar intézetei és egyetemi fakultásai vesznek részt:

 

Bécs, Berlin, Brüsszel, Bukarest, Delhi, Helsinki, Isztambul, Kairó, Ljubljana, London, Moszkva, Párizs, Peking, Pozsony, Prága, Róma, Sepsiszentgyörgy, Stuttgart, Szófia, Tallinn, Varsó

 

A Csemadok felhívással fordul a felvidéki magyarokhoz a Magyar Költészet Napján

 

Az elmúlt néhány napban nagy port kavaró szlovák „himnusztörvény” hatására a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok Országos Elnöksége is felhívással fordul a szlovákiai magyar tanítási nyelvű alapiskolák és középiskolák tanulóihoz, tanítóihoz, valamint a Selye János Egyetem hallgatóihoz és tanáraihoz, és minden, a kultúráért és kultúrában dolgozó felvidéki magyar civil szervezethez.

 

Április 11-én, a magyar költészet napján, közös imádsággal, verssel, énekléssel emlékezzünk meg Kölcsey Ferenc Himnuszáról, nemzeti imánkról, tiltakozásul a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában elfogadott, a magyar Himnusz eléneklését tiltó törvény ellen. Fejezzük ki tiltakozásunkat méltósággal, kulturált, európai nemzethez méltóan, szabadon és emelt fővel!

 

írják a felhívásban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!