Nyitókép: makohirado.hu

 

A székely autonómia napján, vasárnap újra fellobbannak az őrtüzek Székelyföld több pontján. Az idei rendezvénynek kettős üzenete van. Az autonómia melletti küzdelmen kívül a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezés mellett is mozgósítanak – hangzott el az M1 adásában.

 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát.

 

 hirdetes_810x300  

Délelőtt a templomokban imádkoztak a területi autonómiáért, délután pedig az őrtüzeket és a máglyák is kigyúlnak. Az ablakokban gyertyákat gyújtanak, hogy ezzel rajzolják ki az önrendelkezést követelő régiót.

 

„Imádságos lélekkel, azzal az őszinte fohásszal fordulunk a Jóistenhez, hogy adja, hogy jogköveteléseinkben mindig igazságosak legyünk, mert hisszük, hogy ha Isten velünk, akkor senki nem lehet ellenünk”

 

–  mondta Kovács István unitárius lelkész a közmédia tudósítójának.

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ben hirdette meg először, hogy gyúljanak őrtüzek Székelyföldön, így is jelezve az igényt, hogy az itt élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről.

 

A következő évben ismét megszervezték az akciót, akkor határozták el, hogy a Székely Autonómia Napjává nyilvánítják október utolsó vasárnapját.

 

M1/Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.