A komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ idén első alkalommal rendezte meg a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatát. E betekintési formát tizennégy éve indította útjára a Magyar Népművelők Egyesülete, s a jó példa alapján Kult-Tár-Ház címmel Komáromban is hasonló nyitásra került sor. A rendezvény célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmény által nyújtott kulturális sokszínűségnek, és konkrét tapasztalatokat szerezzenek annak tevékenységéről. A programsorozat jelmondata „Minden nap értéket adunk”.

 

 

A komáromi Városi Művelődési Központ idén januárban vette fel Egressy Béni nevét, a névadó több szállal is kötődik a városhoz. Neki köszönhetik a komáromiak a Klapka-indulót is.

 

 hirdetes_810x300  

A művelődési központ élére tavaly májusban Lakatos Róbert brácsaművész került, aki most e rendezvénysorozattal városunkban is betekintési lehetőséget nyújtott az érdeklődők számára.  A kultúrház tavaly szeptember óta új tartalommal telítődött meg, bekerült a szakköri tevékenységek közé a gyermekszínjátszás, a balett oktatás, valamint a Ringató, amelyen a legkisebbek zenei nevelésére kapnak mintát a szülők.

 

 

A Kult-Tár-Ház rendezvénysorozat február 15-én délután három órakor vette kezdetét. A legkisebbeknek és szüleiknek az említett Ringató zenés, táncos foglalkozás biztosította a szórakozást, Süll Kinga egyházzenész vezetésével. A hangulatos szeretet-teljes együttlét Kodály Zoltán elvei alapján valósult meg.

 

A nagyobbacska gyerekek örömmel kapcsolódtak be a Táncműhely tevékenységébe, ahol a kisiskolások Nagy János és Madari Katalin vezetésével élvezték a néptánc gyönyörűségét.

 

 

A Táncműhely – mint szaktevékenység – három korcsoporttal dolgozik, céljuk a néptánc és népzene értékeinek megőrzése, átadása és új népművészeti értékek létrehozása.  A nyitott napon az ifjúság  és felnőttek számára Gálik Gábor és Gálik Klaudia tartotta a foglalkozást, és ők vezették az esti táncházat is, ahol – úgy, mint délután – a Bellő zenekar húzta a talpalávalót.

 

Szintén a táncház-bemutatókat erősítette a Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes Korpás György vezetésével, ők a kultúrház tükörtermében tartották foglalkozásukat. Néhány órával korábban ugyancsak a tükörteremben ismerkedhettek meg az érdeklődők a Dunaj néptáncegyüttes tevékenységével, melyet Ludovít Gallovich vezet.

 

 

A Balettisimo csoportban, mely Süll Tamás szakoktató, egyetemi adjunktus nevéhez kapcsolódik, a gyermek-balett világába kaphattunk betekintést, melyet csakis elragadtatással lehetett szemlélni.

 

Nagy sikert tudhat a magáénak a kultúrház új színjátszó köre is, Laboda Róbert vezetésével, a sokoldalú fiatal tehetség, pedagógus, új pezsgést hozott Komárom városába.

 

 

Természetesen nem maradhatott el az énekkarok tevékenysége sem, a Concordia Vegyeskar próbája és bemutatója Stubendek István karnagy vezetésével, valamint a Kantantína női kamarakórus Katarína Čupková vezetésével. A nagy múltú és magas színvonalú kórusokkal a kultúrház konferenciatermében találkozhattak e zenei műfaj rajongói.

 

 

A Kult-Tár-Ház kísérő programjaként a Villa Camarum tagjai alkotó foglalkozásokat tartottak, az épület földszinti előterében közös festésre, a 2. emeleten pedig kézműves foglalkozásokra került sor.

 

E sokszínű házban érdemes talán visszaemlékezni, hogy a VMK magát az épületet 1989-ben kapta meg.  Eredetileg a Csehszlovák – Szovjet Barátság Háza-ként épült  a nyolcvanas évek derekán, legfőképpen a szovjet hadsereg katonáinak szórakoztatására, művelésére.

 

 

 

Most, hogy betekintést nyerhettünk az itt folyó tevékenységbe, jó ha tudatosítjuk: van minek örülnünk (is). Élhetünk a lehetőséggel, hogy ígéretes ifjaink, gyermekeink, unokáink e falak között művelődhetnek, és magunk is szórakoztató, hasznos és igényes időtöltésre lelhetünk. A névadó, Egressy zenéje pedig áthallik híres Komárom múltjából a jelenbe, és üzenetet hordoz mindannyiunk számára:

– Fel, fel vitézek a csatára!   Mert minden kornak megvan a maga tennivalója.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.