Nyitókép forrása: a Janiga József Művészeti Alapiskola facebook-oldala

 

Napról napra változik a járványügyi helyzet Szlovákiában. Bár a korlátozó intézkedések felsorolásakor a művészeti iskolákat nem szokták kiemelni, ezen tanintézmények számára is szigorításokkal kezdődött a tanév.

 

Az alábbiakban Csicsay Földes Évát, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola igazgatónőjét kérdeztük. Interjúnk még a szeptember 28-án bejelentett várható szigorító intézkedések bemutatása előtt készült.

 

Hogyan indult a tanév? 

 hirdetes_810x300  

 

A 2020/2021-es tanév indulása, ahogyan a többi oktatási intézményben is, úgy a Janiga József Művészeti Alapiskolában is rendhagyó módon történt. Augusztus végén a minisztérium kidolgozott egy irányelvet, mely az új tanévre vonatkozik. Ennek része volt az is, milyen szabályok érvényesek az iskolai rendezvényekre, köztük a tanévnyitóra is. Az utasítás szerint tilos volt a hagyományos értelemben vett tanévnyitó ünnepséget tartanunk, mindössze az elsős, ill. az új tanulók számára volt lehetőség arra, hogy szeptember 2-án felkeressék a velük foglalkozó tanárt, és megbeszéljék az órarendet, illetve egyéb szervezési kérdéseket.

 

Vannak jelenleg olyan korlátozó intézkedések, melyek nehezítik az oktatást?

 

A Minisztérium által kiadott, a rendkívüli helyzetre vonatkozó kézikönyv a zeneiskolákra is ugyanúgy érvényes, mint a többi oktatási intézményre. Ennek értelmében a művészeti alapiskolában is kötelező a szájmaszk viselete, a kezek fertőtlenítése, a szülők, hozzátartozók számára pedig tilos az épületbe való belépés.

 

Az egyéni oktatásban részesülő tanulóink részére az oktatás a megszokott módon zajlik, viszont a csoportoktatást igénylő szakok, mint a képzőművészet, a dráma, illetve a tánc, az első hetekben nem volt megtartva, mivel a biztonsági intézkedések ezt nem engedélyezték. Szerencsére nem túl hosszú időszakról van szó, így az át nem vett tananyag pótlása – remélhetőleg – aránylag könnyen megvalósítható lesz majd.

 

Van olyan irányelv, ami szerint megkezdődhetett a csoportos oktatás is?

 

A korlátozó intézkedések mondhatni hetente változnak, mindig követve az éppen aktuális járványügyi helyzetet. Konkrét lépéseket nem kaptunk a csoportos oktatás megkezdésével kapcsolatosan, csupán a szeptember elején kiadott irányelvre tudunk támaszkodni, mely azt írja, hogy az iskola a lehetőségei szerint indíthatja el az oktatást, de szigorúan kell ügyeljen a biztonsági előírások betartására. Mi ehhez tartjuk magunkat.

 

Minden tanuló köteles leadni egy szülő által aláírt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy nem beteg, nem produkál semmilyen betegségre utaló tünetet, illetve, hogy a szülő, törvényes képviselő tisztában van a jogi felelősségre vonás lehetőségével abban az esetben, ha eltitkolna ezzel kapcsolatban valamit.

 

Hogyan értékelik az illetékes minisztérium lépéseit, döntéseit?

 

A biztonsági intézkedések betartásával egyet tudok érteni, bár a hatékonyságát azért meg lehet kérdőjelezni. A szabályok értelmében ugyanis az intézményben például nem szabad, hogy csoportokba verődve várakozzanak a tanulók, ugyanakkor az oktatás után, a szabadidejükben már egymást látogatják, közös programokat szerveznek mindenféle különösebb biztonsági intézkedés betartása nélkül…

 

Hiányolom azt is, hogy nincsenek kifejezetten a művészeti iskolákra vonatkozó szabályok, pedig az ott zajló oktatás specifikussága bizony megkövetelné. Bízom benne, hogy ezen a téren lesznek változások a közeljövőben.

 

Csicsay Földes Éva, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola igazgatónője, forrás: az iskola Facebook-oldala

 

Befolyásolta a világjárvány a beiratkozásokat?

 

Sajnos igen. Az iskola népszerűsítése, a szakok bemutatása úgy a leghatásosabb, ha nevelői koncerteket tudunk szervezni egyrészt az intézmény falain belül, illetve az óvodákban is. Mindez rendszerint tavasszal történik meg, és az érdeklődő tanulókat így már a tanév vége előtt be tudják íratni a szülők. A járvány miatt a már említett nevelői koncertek nem valósulhattak meg,  és ez befolyásolta a beiratkozásokat is.

 

Bár a kollégák akaratának, talpraesettségének és tehetségének köszönhetően készítettünk egy zenés animációs filmet, melyben az egyes szakok mutatkoztak be, az élő koncertek varázsát nem tudta pótolni. Ettől függetlenül szeptember elején pótbeiratkozásokat tartottunk, és nagyon örülünk, hogy szép számmal érkeztek új tanulók, akik már meg is kezdték tanulmányaikat intézményünkben.

 

A korábbi években rendeztek koncerteket, előadásokat. A járvány fényében a futó tanévben is várhatóak ilyen rendezvények, vagy kimaradnak?

 

Az előző tanévben sajnos sok koncertünk elmaradt. Bár a járványügyi helyzet jelenleg is hasonló az előző tanévben tapasztaltakhoz, mi próbálunk pozitívan előre tekinteni, ezért az éves tervünkbe is bele tettük a hagyományos koncertjeinket, melyeket mindig örömmel szervezünk meg. Azt, hogy ezek közül mennyi tud majd megvalósulni, most még nem tudjuk, de bízunk benne, hogy a helyzet javulni fog, és a terv nem csupán terv marad.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.