Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Harmonia Sacra Danubiana – egyházzenei és egyházművészeti fesztivál keretén belül képzőművészeti kiállítást rendeztek a komáromi Szent András Bazilika oratóriumában, AYA Gyarmati Mária festőművész alkotásaiból.

 

A Hittel és Lélekkel az úton címet viselő kiállítás a komáromi Római Katolikus Plébánia, valamint a Csemadok helyi alapszervezete szervezésében valósult meg, és a tárlatnyitó rendezvényére 2021. november 7-én került sor. A szakrális témakörű kiállítás védnöke
Kiss Róbert kanonok, nagyszombati általános helynök, komáromi esperes-plébános volt.

 

A rendezvény ünnepélyes megnyitója Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész szavalatával kezdődött, aki a kiállító művész egyik költeményét adta elő, ugyanis Gyarmati Mária ezen a téren is jeleskedik. Köszöntőt mondott Stubendek László a Csemadok komáromi alapszervezetének elnöke, ugyanígy Kiss Róbert kanonok esperes-plébános is, méltatva a biblikus ihletésű művek megszületésének jelentőségét.

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

A kiállítás kurátora Szabó László fotóművész volt, aki összefoglalta Gyarmati Mária életútját, alkotói tevékenységét. Az AYA művésznevet viselő alkotó húsz éve fest aktívan, önfejlesztő, autodidakta módon képezte magát, és tehetségével és kitartásával magas művészi szintet ért el. Sok felvidéki településen bemutatták már műveit, de a nagyvilág számos pontjára, Csehországba, Németországba, Ausztriába, Törökországba, Ciprusra, Egyiptomba, Indiába is eljutottak alkotásai. 

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

Megtudtuk, hogy több témakörben fest, otthon van a csendéletek világában, és az absztrakt művészetben is, de mindig visszatér a szakrális alkotásokhoz. Nagyon szorgalmas és saját magával szemben végtelenül kritikus, igényes. Élénk, harsány színekkel fest, ennek ellenére képei finomságot, nyugalmat árasztanak, nagyon szeret az arannyal is dolgozni. AYA Gyarmati Mária festőművész kitartásának, elszántságának köszönhetően mára már nagyon sok nemzetközi galéria tagja.

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

A művésznő megköszönte a méltatásokat, és röviden vallott megtett útjáról.

 

„Alkotó festőművész vagyok. A világ, ahol jól érzem magam. Alkotás közben megszűnik minden, csak a vászon van, és az olajfesték számomra oly bűvöletes illata. Gyermekkorom óta érdekelt. Ez volt az álmom, festeni … mindent, ami megfog, és ahogy én látom és érzem a megtapasztalt világot. Tizenhat évig rendíthetetlen voltam ebben – ám az élet közbeszólt, és másfelé vezetett az utam …
… Immáron húsz éve , visszatértem erre a pályára , és már senki sem téríthet le, csak az utolsó szívdobbanással járó végső kilégzésem … beszéljenek a képeim rólam, és te döntsd el, neked vajon mit is adhatok  –  talán egy színt, talán egy festett virágot, vagy egy elveszettnek hitt álmod.

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

A kiállítás nyitórendezvényét Dráfi Mátyás mellett Stubendek László és Grassl Ferdinánd művészi előadása tette még ünnepélyesebbé, akik Mária – antifónákat énekeltek.

 

Az ünnepi műsort követően a közönség nagy érdeklődéssel szemlélte a szakrális alkotásokat, amelyek földöntúli erőt sugározva hatnak az emberi lélekre. Többféle ábrázolásmódban gyönyörködhettünk, a képekről a megfeszített Krisztus, a magyar szentek tekintenek le a szemlélőre, ám AYA alkotásai közül leginkább az Isten-szülő Szűzanya kapja a legnagyobb szerepet. Madonna-képeiről, a karon-ülő gyermek Jézussal, a fenség és az anyaság csodálatos összhangja sugárzik. Az Óvó Madonna, a Fekete Madonna, az Égi Palást Madonna, a Védelmező Szűz mind-mind az ember örök-anya utáni vágyát, a békességet, a szeretetet, az égi harmóniát fejezik ki.

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

A vallásos ihletettség, a feltétlen Isten-hit hatja át a kiállítás valamennyi művét, amelyek a szemlélők számára minden bizonnyal értékes lelki feltöltődést jelentenek.

 

Körkép.sk/Buday Mária

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.