Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Szórakozás, zeneszó és dinsznótoros finomságok jellemezték a Pozsonyhoz közeli község hagyományőrző szombatját.

 

Még mindig benne vagyunk a farsangban, ami sok helyütt a vigadozásról szól. Ilyenkor nemcsak az oktatási-nevelési intézményekben, szervezetekben szerveznek szórakoztató programokat, hanem települési szinten is. Így volt ez a Pozsonyhoz közeli Szemet községben is.

 

A helyiek nagy örömére idén sem maradt farsangi történések nélkül a község. A legkisebbek között azért voltak olyanok, akik féltek kicsit a busóktól, ám a hangzavarhoz gyorsan alkalmazkodtak, feloldódtak.

 

 

Ebéd után már gyülekeztek a helyiek az eseményen.

 

Bartal Sándor szervező, az esemény előzményeivel kapcsolatban elmondta, hogy Szemet községből 1947 tavaszán 47 magyar családot telepítettek ki Baranya megyébe. A kitelepített felvidékiek felkutatása során került kapcsolatba a mohácsi busójárással, melynek hazai megteremtésének ötlete Majs községi barátaikkal közösen történt. A farsangi rendezvényt azóta kétszer tudták megrendezni.

 

Az étkekhez elkészített húsos csontok.

 

 

A hagyományos farsangi disznóölés programja így kibővült a Mohácsi busók és a sokác lányok szereplésével. Bartal Sándortól megtudtuk azt is, hogy minden évben Szita Ágoston készíti el a rendezvényre látogatók számára az egyedi sokác – mohácsi köcsögös babot.

 

 

A főzéshez szükséges katlanba elkészítették a tüzelőanyagot.

 

A helyi szervezőt a rendezvény céljáról is faggattuk. Mint elmondta, ezzel szeretnék bemutatni a szép ősrégi szláv hagyományt, amit ma már a mohácsi magyarok is ápolnak.

 

A fiatalasszonyok előkészítik a mohácsi különlegességhez szükséges zöldséget.

 

A farsangi összejövetelt nem csak a falubeliek várják minden évben, hanem a környékbeliek is. Vannak, akik családostól akár 70 km-t is utaznak Szemetre.

 

Az esemény támogatásával kapcsolatban Bartal Sándor arról is beszélt, hogy Jozef Konrád polgármester és a képviselő-testület nagy része pozitívan áll hozzá, mi több, aktívan kiveszik a részüket a szervezésből is.

 

 

A polgármester is bekapcsolódott a munkába.

 

Mint megtudtuk, a renezvény Hauné Burián Éva és férje, József (Majs község), valamint Bartal Sándor főszervezésében zajlik.

 

Lakomázás

 

Mielőtt összegyűlt a falu apraja-nagyja és a környékből, a szervezők megtartották a hagyományos falusi disznóvágást, hogy a húsvétot megelőző várakozás időszaka előtt egyet még lakomázzanak.

 

A hagyományos disznótoros finomságok közül készült kolbász, cigánypecsenye, hurka, véres hurka, sült hús, rántott hús – magyarázta Kurta József, miközben húst darált a kolbászhoz, majd a hurkához.

 

 

Pecsenye is készült.

 

Busójárás

 

A busó kocsit jómagam is kipróbáltam – akkora sikerem, mint a mohácsi busóknak nem volt…

 

Sok viccelődés mellett előkerültek a különféle tartozékok is. Néhányat, mint például a busó kocsit mi is kipróbáltunk.

 

Készülődés a falujárásra.

 

Amíg főtt a mohácsi sokác bab, a busóktól megtudtuk, hogy minőségi bab, répa, sértéshús, hagyma, foghagyma és víz kell az elkészítéshez. A főzési idő mintegy négy óra. Magát az ételt Mohácson nagyon kedvelik, és nemcsak a farsangi időszakban készítik.

 

„Régen úgy mentek el dolgozni az emberek a földekre, hogy feltették a babot főzni, majd mikor a sorokból kijöttek, hozzárakták a hozzávalókat, és mire végeztek, elkészült az étek is.”

 

– idézte fel a régmúltat egy mohácsi fiatalember.

 

Ízesítik a mohácsi ételt.

 

Az esemény visszhangja

 

A szorgoskodók között Jozef Konrád polgármester is aktívan bekapcsolódott a munkába. Ha kellett, fazekaalt cipelt, ha kellett felszolgált. Az esemény nagy sikerrel zárult. Úgy a helyiek, mind a látogatók jól érezték magukat és ízlett az étel is.

 

Visszatérő vendégek is ellátogatnak az eseményre.

 

Sötétedésig tartó ünneplés

 

A mohácsiak alig várták, hogy kiűzhessék a telet a községből.

 

Szépen, lassan készült a különlegesség

 

Gyülekeztek a helyiek.

 

Sokféle ételt főztek az érdeklődők, ünneplők számára.

 

Csodálkozó kisfiú a busók láttán.

 

A busó kocsi.

 

Hagymapucolás közben néhány könnycsepp is végiggördült a készítők arcán.

 

Páratlan a friss tepertő – nagy sikere volt.

 

Figyelmesen metélték a tepertő alapanyagát.

 

A lélekmelegítők egyike.

 

Az egyik busó a gyermekeket is meglepte.

 

A díszletre is odafigyeltek.

 

A katlanok mellett az erős szelet sem lehetett érezni.

 

A hurkához és a kolbászhoz szükséges húsfélét is szépen ledarálták.

 

Mindenki jól érezte magát.

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.