Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

A pünkösd előtti szombaton tartott hagyományos zarándoklatra – melyet a világjárvány két éve után korlátozások nélkül rendezhettek meg – idén is százezrek érkeztek a csíksomlyói hegynyeregbe. A csíksomlyói búcsú szónoka, Udvardy György veszprémi érsek volt. A csíksomlyói zarándoklat helyszínén tartott szentmise végén ezrek énekelték a magyar, majd a székely himnuszt.

 

Udvardy György szerint nemcsak áhítani, hanem teremteni kell a békét. Az érsek a ferences szerzetesek jelmondatára, a Pax et bonumra (Béke és jóság) építette ünnepi prédikációját. Elmondta: „a béke Isten ajándéka, de a békét teremteni kell. Azt, hogy boldogok a békességben élők, a békességesek, úgy érthetjük helyesen, hogy boldogok, akik teremtik a békét“ – értelmezte a bibliai tanítást.

 

Úgy vélte: a béke mindig az igazságosság gyümölcseként születik meg, és boldogok a békességteremtők, akik képesek áldozatot hozni a békéért, nincs béke azonban a gonoszok számára.

 

Az érsek a ferences jelmondatot idézve kijelentette: azzal munkálhatjuk a békét, ha tesszük a jót. Hozzátette: megszoktuk és úgy tekintjük, hogy a béke és a jóság jár nekünk, megillet bennünket. Pedig a jóért is, akárcsak a békéért meg kell küzdeni.

 

Csíksomlyó, 2022. június 4.
A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe Csíksomlyón 2022. június 4-én.
MTI/Veres Nándor

 

A csíksomlyói zarándokok feladata a béke teremtése, a jó kezdeményezése, és ez megkívánja a radikális döntést a jó és a rossz között, az élet és a halál között. Ferenc pápa buzdítását idézte: “küzdelem, éberség, megkülönböztetés”.

 

Megjegyezte: a megszokott élet sok esetben meggyengítette az emberek küzdelemre való készségét.

 

“Könnyű feladni, lemondani hagyományról, ünnepről, ünneplésről, találkozásról, családról, házasságról, gyermekről, idős szülőről, igazságról, kultúráról, nemzetről, a hit szerinti mindennapokról. A pápa szavaival ez nem más, mint lelki korrupció, egyfajta önelégült vakság. Indok persze mindig van, de ez gyengíti belső, hitből fakadó életünket, az örök életre való vágyunkat, elhomályosítja a végső ítélet valóságát, és ez nagyon veszélyes”

 

– állapította meg.

 

Csíksomlyó, 2022. június 4.
Résztvevõk a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2022. június 4-én.
MTI/Veres Nándor

 

Úgy vélte, küzdeni kell a jóért, ami az ember, a közösség, az egyház, és a nemzet javát szolgálja. A küzdelemhez pedig a hívő embernek erős fegyverei vannak az Istentől. Aki a Szentlélek erejébe vetett bizalom nélkül éli az életét, eleve elveszítette a küzdelmet.

 

Udvardy György úgy fogalmazott, hogy a békét és a jót minden ember számára akarni kell, “de kiemelten azok számára, akikkel összeköt együvé tartozásunk, akikért különös felelősséggel tartozunk”.

 

A csíksomlyói zarándoklat helyszínén tartott szentmise végén ezrek énekelték a magyar, majd a székely himnuszt. Az a tény, hogy a pünkösdi zarándoklat napja idén egybeesett a Nemzeti Összetartozás Napjával, még felelőbbé tette ezt a pünkösd előtti szombatot.

 

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.