Nyitókép: Facebook/nemzetihauszmann

 

Hamarosan újra eredeti szépségében látható a Budavári Palotanegyed egyik legnagyobb és legszebb kupolája. A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető Honvéd Főparancsnokság munkálatainak egyik jelentős állomásaként felhelyezték a kupola közel 280 kg súlyú csúcsdíszét, amely 78 év után ismét a budai Vár sziluettjét gazdagítja – írja a Nemzeti Hauszmann Programm a közösségi médián.

 

Az 5 méter magas és közel 1,2 méter szélességű, villámhárítóként is funkcionáló díszítőelem Rheinzink horganylemezből készült, amelyen nyomott és préselt technikával megalkotott akantusz levelek, virág- és csigamotívumok, valamint kecses vázafülek is helyet kaptak. A díszműbádogos szakemberek különös gondot fordítottak a biztonságra, ezért a csúcsdíszt egy acél árbóccsőre húzták fel, valamint több mint 100 darab merevítő acélbordát helyeztek el a belsejében a széllökések és a megrogyás ellen. A teljes mértékben korabeli fényképek alapján rekonstruált és megalkotott tetődísz különlegessége, hogy alsó részén alakították ki a kupola belső terének szellőzéséhez szükséges nyílásokat is.

 

A Honvéd Főparancsnokság 2022 márciusában megkezdett újjáépítése a tervezett ütemben halad. A szakemberek az ablakok behelyezésével párhuzamosan haladnak a nehézállványzat kiépítésével. Hamarosan megérkeznek az első süttői mészkőből faragott homlokzati ornamentumok is, így az épület megjelenése napról napra közelebb kerül századfordulós képéhez.

 hirdetes_810x300  

 

A Kallina Mór tervezte egykori Honvéd Főparancsnokság épülete a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot, azonban a helyreállítás elmaradt. A Budavári Palotanegyed egyik legszebb épületét a kommunista hatalom döntésére ideológiai okokból az első emeletig visszabontották.

 

A Várhegy egyik legnagyobb és legdíszesebb kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető épület pedig hiánypótló funkciót kap: a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként nyílik meg. Az épületben kap majd helyet a megújuló Hadtörténeti Intézet és Múzeum is.

 

Facebook/Nemzeti Hauszmann Programm

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.