Párizsban pénteken összehangolt, 140 emberéletet követelő terrortámadás történt.

  • A támadásra hét különbő helyszínen került sor.
  • Legalább egy támadó a Petit Cambodge étteremben lövöldözött
  • További fegyveresek  az Eagles of Death Metal zenekar koncertjén gyilkoltak a Bartaclan nevű klubban. 
  • A Stadte de France stadion közelében, ahol épp a Franciaország – Németország futballmérkőzés zajlott, öngyilkos merényletekre került sor. 
  • Párizs központjában és Les Halles-ban is lövöldözésekre került sor.
  • A Bataclan klubot éjjel 1 kor rohamozták meg a rendőrök, a még életben levő túszokat kiszabadították, két terroristát agyonlőttek. A rendőrség információi szerint mintegy 100 halott marad a helyszínen
  • Franciaország szükségállapotot hirdetett és lezárta a határait.
  • A terroristák franciául beszéltek, de azt kiabálták, Allah Akbar.

Percről percre:

10.10 Az AFP francia hírügynökség legfrissebb jelentései 127 halálos áldozatról szólnak. A sérültek száma 180, ebből 80 állapota súlyos, ezért félő, hogy az áldozatok száma nőni fog. A vizsgálatok szerint összesen nyolc terrorista halt meg, de mostanáig nem tudni, hogy ennyien vagy többen voltak. (Denník N)

05.53 Az AFP hírügynökség 126 halottat, 83 válságos állapotú sérültet és 132 további sérültet említ. A párizsi rendőrfőnök szerint az összes terrorista halott, hármat lelőttek, ketten felrobbantották magukat, az ügyészség viszont attól tart, hogy még lehetnek szökésben is. Korábban arról szóltak a híradások, hogy egy terroristák élve elfogtak. (AFP, m1)

02.32 Ellentmondásos adatok érkeznek a halottak számáról, a források 118, illetve legalább 140 halottról szólnak. (m1)

02.27 Szemtanúk szerint három-négy sorozatlövést adtak le a terroristák a koncertteremben, a koncertterem épülete körül pedig halottak és vérző, meglőtt emberek sokaságáról számoltak be. Szintén szemtanúk mondták el, hogy a La Belle Equipe kávézónál egy autóból szállt ki a merénylő, több sorozatot adott le, majd visszaszállt az autóba, és elhajtottak. A Stade de France közelében egy sörözőben és egy gyorsétteremben volt robbantás, de a meccs folytatódott. (MTI)

 hirdetes_810x300  

02.14 Belgium bevezette a határellenőrzést a belga-francia határon, beleértve a vasúti és légi közlekedést is.

01.59 Az AFP tájékoztatása szerint a rendőrség az éjszakai támatásban négy terroristát lelőtt.

01.51 A világ vezetői egymás után fejezik ki szolidaritásukat Párizzsal, köztük Vladimít Putin orosz elnök is. (Via: DenníkN)

01.46 A rendőrség eddig 140 áldozatot erősített meg. Közülük 100-an a Bataclan klubban haltak meg, 40-en pedig a város különböző helyszínein. A sérültek száma is jelentős. (via: ct24.cz) 01.30 Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban. „Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban.” (Via: Index.hu) 01.25 Az AFP rendőrségi forrásokra hivatkozva arról tájékoztat, hogy mintegy 100 halott marad a Bataclan klubban (Via: DenníkN)

parizs2
Kép: index.hu

01.14 A Bataclan civil áldozatainak száma egyelőre nem ismert. 01.13 A francia elnök Hollande lemondta törökországi útját a G20-ak hétvégi találkozójára (Via: ct24) 01.08 Az Eiffel-torony fényeit is lekapcsolták, az áldozatokra emlékezve. (Via: Index.hu) 01.06 Jens Stoltenberg NATO főtitkár kijelentette, hogy a NATO Franciaország mellett áll. „A terrorizmus soha nem győzi le a demokráciát,” tette hozzá. (Via: CT24)

01.03 A kimenekített túszok egy csoportja. Két: twitter (via: SME)

twitter
1
tw2
2

00.59 Végetért a kommandós akció a Bataclanban. A rendőrök ennek során két terroristák lelőttek. (Via: DenníkN) 00.56 Megszólalt Francois Hollande. Twitterén ezt írja: „A félelem arcával, népünk tudja, hogyan védekezzen, mobilizálni az erejét és újra legyőzni a terroristákat.

00.52 A Figaro szerint zajlik a rendőrségi akció a koncertteremnél, és sikerült több tucat túszt kihozni a teremből, ahol a terroristák fogva tartották őket. Egy szemtanú szerint 3-4 fegyveres lehet a teremben (index.hu) 00.46 Elkezdődött a mentőakció. A kommandósok betörtek a Bataclanba. (via: ct24.cz) 00.44 A szolidaritási akció is elindult. Egyre többen cserélik le fb-profilképüket a Pray for Paris feliratra. (via: hvg.hu) szolidaritas 00.41 Egyesével végzik ki a túszokat a Bataclanban. A France 24 és több internetes forrás arról számolt be, hogy a koncerttermben rekedt túszok a Twitter-bejegyzéseket tesznek közzé arról, hogy a terroristák egyesével végzik ki őket. (Via: Index.hu) 00.38 A francia rendőrség egyelőre 40-re módosította a halottak számát. Két öngyilkos merényletet és egy robbanást erősített meg. (via: SME.sk) 00.35 Két magyar vendég volt a koncerten, mindketten épségben visszatértek a szálláshelyükre. Zsuzsulla Instagramra posztolt képét az Index közölte. koncert alatt 00.31 több robbanás hallatszott ki a Bataclanból, ahol 60-100 túszt tartanak fogva a terroristák. A koncertterem környékén a járókelőket még mindig nem engedi elmenni a rendőrség.  (via: index.hu) 00.21 Párizs polgármestere és a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak otthon és ne menjenek ki az utcára. Egyúttal arra kéri a sajtót, hogy nagyon óvatosan tájékoztassanak, mivel a terroristák valószinűleg figyelik a médiát. (via: DenníkN) 00.17 Ez volt a robbanás hangja a stadionban, a Franciaország – Németország mérkőzés közben (via: Index.hu)
00.06 „Néhány felfegyverkezett, álarc nélküli férfi bejött,  és kalasnyikovra hasonlító fegyverrel elkezdte lőni a tömeget,” írta le az eseményeket az egyik újságíró, aki a támadás idejében a helyszínen tartózkodott. Az egész szerinte 10-15 percig tarthatott és nagyon erőszakos volt. A pánikban a támadóknak volt idejük legalább háromszor újratölteniük. „Nagyon fiatalok voltak,” fogalmazott. (via: ct24.cz)

00.03 Hollande válsághelyzetet hirdetett és bejelentette, hogy Franciaország lezárja az országhatárokat. (via: ct24,cz)

23.58 Az Iszlám Állam ünnepli a párizsi támadást a Twitterren. A bejegyzéshez a Párizs lángokban hashtaget használta. (Via: SME.sk)

23.55 Anne Hidalgo, Párizs polgármestere megérkezett a Bataclan koncertteremhez, ahol a túszejtés zajlik. A France Info rádiónak egy szemtanú könnyek között azt mondta, hogy az édesanyjával együtt ő is a teremben volt, amikor több fegyveres betört, és lövöldözni kezdett. A sorozatok között azt kiabálták, hogy Allah Akbar. Az illetőnek és az anyjának egy óvatlan pillanatban sikerült kimenekülnie. (Via: Index.hu)

23.50 A belügyminisztériumban krízishelyzetet hirdettek, François Hollande államfő is a helyszínen van (Via: TA 3)

p1
Kép: TA 3

Fancia hírforrások szerint eddig negyven hatvan halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében, ahol a Eagles of Death Metal zenekar adott koncertet.

A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben.

Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek (a robbanás a stadionban is hallatszott), a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérkőzésről a helyszínen tartózkodó Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

p2
Rendőrök a Stade de France előtt. Kép: SME.sk

Már nap közben bombariadó volt egy párizsi hotelben, ahol a német futballválogatott is lakott.  A személyzet azonnal kiürítette az épületet, a rendőrség pedig megvizsgálta a helyszínt.

MTI/Kép: ct24.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!