Dzsihadista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók mintegy 170 túszt ejtettek: 140 vendéget és a személyzet 30 tagját. A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát lerohanták a fegyveresek, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták.

A folyosókon jelenleg lövöldözés zajlik, a fegyverropogás az utcáról is hallható. Szemtanúk és a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú biztonsági illetékesek szerint a támadók 170 túszt ejtettek. A hotel főleg a diplomaták és az Air France alkalmazottainak a kedvelt szálláshelye. A hotel biztonsági szolgálatának az egyik tagja szerint a támadók diplomata rendszámú autóval érkeztek az épülethez. Egyes jelentések szerint összesen tíz fegyveres rohamozta meg a szállodát.

A terroristák által megszállt hotel bejárata (kép: telegraph.co.uk)
A terroristák által megszállt hotel bejárata (kép: telegraph.co.uk)

A bamakói amerikai nagykövetség a Twitteren arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy keressenek menedéket, és lépjenek kapcsolatba a családjukkal. Francois Hollande francia elnököt percről percre tudósítják az eseményekről.

Augusztusban iszlamista fegyveresek 13 embert gyilkoltak meg, köztük az ENSZ öt dolgozóját egy, szintén hotelben zajló túszdrámában Sevare városában. Mali északi részét egy puccs után vették a hatalmukba a dzsihadisták 2012-ben. Jelenleg ENSZ-békefenntartók próbálják csillapítani a feszültséget az északi területeken.

(vs.hu; kép: ibtimes.co.uk)

FRISSÍTÉS!!!

 hirdetes_300x300  

Az épületbe betört, vélhetően tíz fegyveres „Állahu akbar!” felkiáltással lőni kezdett. Már legalább 2, más forrás szerint 9, sőt 13 áldozat van. A támadók elengedtek 20 túszt, akik tudtak idézni a Koránból. A helyi televízió szerint a különleges egységek további 80 túszt tudtak kiszabadítani az épületből, de a túszejtési dráma még nem ért véget. Francia különleges egységek már úton vannak Bamakóba.

Menekülnek a kiszabadított túszok (kép: cnn.com)
Kiszabadított túszok menekülnek (kép: cnn.com)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!