Az Európai Unió hat alapító tagállama kedden megerősítette elkötelezettségét az „egyre szorosabb unió” mellett, még ha ez a kevésbé lelkes partnerek kiválását is jelenti, mint amilyen például Nagy-Britannia.

 

London ugyanis azt követelte az EU-tól, hogy az „egyre szorosabb unió” elve alól Nagy-Britannia lehessen kivétel. A szigetország miniszterelnöke, David Cameron ezzel akarja a készülő EU-tagságról szóló referendum kapcsán kifogni az euroszkeptikus erők vitorlájából a szelet.

 

A Rómában tartott informális megbeszélésen Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia külügyminiszterei vettek részt – 59 éve ők írták alá az EU elődje, az Európai Gazdasági Közösség alapító okiratát, a Római Szerződést.

 

 hirdetes_810x300  

A hat ország közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az „európai projekt” sikerességéért, kitértek a terrorizmus a rasszizmus veszélyeire, újfent közös megoldást sürgettek Schengen védelmében és a migránsválság kezelését illetően, valamint az európai projekt elmélyítése mellett foglaltak egyértelmű állást.

 

Az újabb tagállamoknak is üzentek az alapítótagok. A nyilatkozatban úgy fogalmaznak, Európa akkor lehet sikeres, ha tagja túl tudnak lépni saját szűk érdekeiken a szolidaritás jegyében. „Késznek kell lennünk az európai megoldásra. Az Európai Unió többet jelent, mint 28 tagállam együttesét” – áll a nyilatkozatban.

 

A dokumentum „szorosabb kohéziót” említ, ami a közép- és kelet-európai új tagállamok számára az EU-s támogatások segítségével történő felzárkóztatást, míg a „régiek” számára politikai szolidaritást jelent többek között a migránsválság kezelése kapcsán is.

 

Közben megjelent a hír, hogy az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indít Németország és hat további tagállam ellen az európai menekültügyi szabályok megsértése miatt. Németországon kívül Észtország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Lettország és Szlovénia szerepel az EB feketelistáján.

 

 

Euractiv.eu, MTI

Nyitókép: euractiv.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!