A polgári Magyarország, a nemzeti-keresztény korszak építése zajlik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Várkert Bazárban tizennyolcadik alkalommal tartott évértékelő beszédében. A kormányfő szerint az Európába irányuló népvándorlást meg lehetne fékezni, a problémát azonban az jelenti, hogy Brüsszelből a védelem szándéka is hiányzik.

 

Most lehet bátornak lenni

 

A szabadság és a nemzeti függetlenség megvan, úgy, mint ahogy ritkán volt meg az elmúlt száz évben: nincs önkény, a vezetőinket magunk választjuk meg, az alkotmány megadja a kötelességeket és a jogokat, a vélemény és a szólás szabad. A kérdés azonban, hol tart Magyarország a történelmi időben? – tette fel a kérdést Orbán Viktor 18. évértékelő beszédében.

 

 hirdetes_810x300  

Most a polgári Magyarország, a nemzeti-keresztény korszak építése zajlik – mondta Orbán Viktor. Most lehet cselekedni, alkotni, most van értelme bátornak lenni, „kitartóan szedni a lábunkat”, menni előre céltudatosan, önbizalommal – fogalmazott. Mint mondta, most épül, épülhet az, amit polgári Magyarországnak, polgári berendezkedésnek, nemzeti-keresztény korszaknak, „magyar országnak” gondolunk.

 

OV2

 

Közölte: Magyarország 2014-ben lezárta a stabilizálás korszakát, új szakaszt nyitott, és „repülőrajtot” vett.

 

A polgárosodás útján azonban nincsenek kiszámítható távolságok. Tíz évet már megtettünk, de nem tudjuk, hogy az a teljes út hányadát jelenti – vélte.

 

Ha nem félünk másfél századdal magunk mögé tekinteni: akkor kellett 50 esztendő, hogy a legnagyobb nemzetek közé kerüljünk. A miniszterelnök felhívta a figyelmet: 50 év alatt csodát tettünk a kiegyezés után. Minden problémánk mellett is erősek, műveltek, gazdagok voltunk. Ki tudja, mi lett volna, ha a bécsi udvar nem ránt be minket a háborúba? – tette fel a kérdést.

 

Sikerült pályát nyitni magunk előtt

 

A miniszterelnök beszédében elmondta: a Horthy-rendszer után, a kommunizmus alatt aztán törpejárásban kellett közlekednünk. Az időszak csak egy újabb kérdéssel járult hozzá ahhoz, hol is tartunk: ha 45 évig megyünk befelé az erdőbe, hány évig tart onnan a kivezető út?

 

OV3

 

A rendszerváltás után aztán hirtelen még jobban lemaradtunk Európa nyugati felétől, még jobban, mint előtte. Pedig demokrácia és piacgazdaság lettünk. Valamennyi uniós ország megragadta a 2004-es EU-s csatlakozást, kivéve minket. Hogy lehettünk ilyen „tökkelütöttek”? – elmélkedett a kormányfő. Minden kilátástalanná és „megroggyanttá” vált – tette hozzá.

 

Aztán három év alatt stabilizáltuk a gazdaságot, csökkentettük a munkanélküliséget, hazaküldtük az IMF-et, lejárat előtt visszafizettük a kölcsönüket és idén visszafizetjük az EU pénzét is. Visszaszereztük az esélyt egy újabb történelmi felzárkózáshoz – sorolta.

 

Ez nem volt egyszerű, nem volt könnyű és nem is gyakori, hiszen az elmúlt 50 évben kevesebb mint 10 országnak sikerült beverekednie magát a legjobbak közé –  hangsúlyozta a miniszterelnök. Sikerült pályát nyitni magunk előtt, a többi között csökkent a személyi jövedelemadó, mérsékeltük a rezsiköltségeket, emelkedtek a bérek és több maradt a családoknál –  fűzte hozzá.

 

Erőn felül támogattuk a családokat

 

Orbán Viktor szerint a sikerhez küzdelemre és együttműködésre lesz szükség a piac és az állam között az következő években is.

 

OV4

 

Szűk látókörű és ostoba minden osztályharc, ezért a leghatározottabban vissza kell verni minden ilyen próbálkozást. Ehhez nagy, erős, stabil néppártra és néppárti kormányzásra lesz szükség – húzta alá.

 

Beszélt arról is, hogy a kormány megvédte a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat, erőn felül támogatta a családokat, helyreállította a közrendet, illetve megmentette az iskolákat és a kórházakat.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: hatalmas adósságot vett le a kormány az önkormányzatok nyakából is.

 

OV7

 

Hozzáfűzte azt is, hogy az egészségügyi alapellátásra 40 százalékkal többet adtak 2010 óta, több mint 500 milliárdot fordítottak kórházfejlesztésre és rövidítették a várólistákat. Budapesten azonban baj van, ezért szükség van arra, hogy megépüljön egy új nagy fővárosi kórház – szögezte le.

 

Minden évben mindenki léphet egyet előre

 

A miniszterelnök évértékelőjében hangsúlyozta: igazuk van a tanároknak és az egészségügyi dolgozóknak és köszönet illeti őket. „Elismerjük a teljesítményüket, de amit csak az ország vállalni tud, azt megadja a kormány”: minden évben mindenki léphet egyet előre. A lépés nagyságát a gazdaság teljesítménye határozza meg – tette hozzá.

 

OV5

 

Az állami- és a magánszektorban is csak olyan béremelés támogatható, amelynek megvan a gazdasági fedezete, ami a gazdaság növekvő teljesítményéből származik – mondta. Megjegyezte: noha a béremelések folyamatosak és jelentősek, nem elégségesek.

 

A miniszterelnök úgy fogalmazott, „akik ma világvégét kiáltanak a Klik néhány milliárdos adóssága miatt, azoknak nem kell aggódniuk, ha elbírtunk az IMF-fel, ha megbirkóztunk több mint 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adóssággal, akkor egy Klik sem foghat ki rajtunk”.

 

Szerinte a magyar gazdaság még mindig nem elég versenyképes, javítása érdekében sok mindennek kell még történnie: adócsökkentés, kevesebb bürokrácia, digitalizáció, magasabb vállalati és üzleti kultúra – sorolta a miniszterelnök. Lesz munka bőven a kormányzati ciklus végéig – jelentette ki.

 

Berlin, Moszkva, Ankara

 

Orbán Viktor beszédében kitért arra: a politika – különösen a nemzetközi – bonyolult. Kérdés, hogy hol állunk a világpolitika térképén: Berlin, Moszkva és Ankara a mi három nagy tájolási pontunk – emelte ki. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: csak akkor lehetünk függetlenek és szabadok, ha mindhárom nagyhatalom egyszerre érdekelt mindebben.

 

OV6

 

„Ez nem jelenti azt, hogy mindig mindenben egyet kell értenünk, vagy egyszerre kell megegyeznünk velük” – tette egyértelművé. Mint mondta: nem szabad engedni belerángatni magunkat sem német-, sem orosz-, sem törökellenes nemzetközi akciókba.

 

Hirado.hu

 

Képek: Orbán Viktor fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!