Nagymértékben gyengült Angela Merkel kancellár támogatottsága Németországban, és csökkent az általa vezetett CDU/CSU jobbközép pártszövetség népszerűsége is. A lakosság többsége szerint a kormány nem tud úrrá lenni a menekültügyi helyzeten – mutatták ki pénteken ismertetett felmérések.

 

A németek 52 százaléka úgy látja, Angela Merkel kormánya nem tudja kezelni a menekültügyi helyzetet, és csak 46 százalék vélekedik úgy, hogy képes erre. Egy másik felmérés szerint CDU/CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ami a legrosszabb eredményt Merkelék számára 2011 óta.

 

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban sem kínálnak elfogadható megoldásokat

 

 hirdetes_810x300  

A menekültügy mellett a nyugdíjrendszer a másik meghatározó téma a nyilvánosságban, és a németek többsége ebben az ügyben sem bízik a kormányban. Több mint kétharmaduk, 67 százalék szerint a berlini vezetés nem tudja megakadályozni az időskori elszegényedést, és csupán 28 százalék szerint képes erre.

 

Határozottabban lépjen fel a német kormány Erdogannal szemben

 

A németek 80 százaléka úgy véli, a kormány túlságosan megértő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy ne veszélyeztesse a menekültügyben Törökországgal kezdett együttműködést. Mindössze 14 százalék látja ezt másként. Ugyancsak 80 százalék úgy véli, hogy Törökország nem megbízható partner a menekültválságban.

 

Böhmermannt támogatják a lakosok

 

A németek többsége a török államfőt sértegető versével botrányt kavaró ZDF-es műsorvezető, Jan Böhmermann ügyében is elégedetlen a kancellárral. Angela Merkel a németek 62 százaléka szerint nem járt el helyesen, amikor kormánya nevében felhatalmazást adott az igazságszolgáltatásnak arra, hogy a török államfő kérésére „felségsértési” eljárást indítson Jan Böhmermann ellen.

 

A kancellárt lepontozták

 

A ZDF kutatásában a megkérdezettek a politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik. A kancellár teljesítményét ezúttal 0,9 pontra értékelték, ami jelentős visszaesés az április elején mért 1,8 ponthoz képest. A vezető politikusok között Angela Merkel megítélése romlott a legnagyobb mértékben.

 

MTI

Nyitókép: Telegraph.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!