A cseh vállalkozók arra kérik a kormányt, hogy könnyítse meg számukra a külföldi állampolgárok alkalmazásását.

 

A gazdasági fellendülésnek köszönhetően a cseh munkaerőpiacon jelenleg hiány mutatkozik. Becslések szerint 120 ezer új képzett munkavállalóra lenne szükség.

 

A munkáltatók szerint a hiány pótlásának egy részét ukrán vendékmunkásokkal lehetne megoldani.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajnában elég munkás van, akik alkalmazkodóak és kommunikatívak, tehát ők jelentik a leggyorsabb megoldást

 

– véli Jan Wieser a Csehországi Munkáltatók és Vállakozók Országos Egyesületének elnöke.

 

A jelenlegi szabályozások azonban lelassítják és bizonytalanná teszik a külföldiek alkalmazását. Ezért a cégek képviselői arra szólították fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket ez ügyben.

 

Próbálkozik az állam

 

Az állam kilátásba helyezte, hogy intézkedéseket foganatosít, de ez akár fél évig is eltarthat. Azt tervezik, hogy megnövelik a lvov-i konzulátuson dolgozó hivatalnokok létszámát, meggyorsítva ezzel az ügyintézést. A lépéstől azt várják, hogy évente akár 5000-el is megnőhet az ukrán munkavállalók száma, ez azonban 24-szer kevesebb, mint amennyi munkásra a becslések szerint szükség lenne.

 

A munkáltatóknak ez nem elég. Ráadásul elégedetlenek az intézkedések gyorsaságával is. A helyzet odáig fajult, hogy fontolgatják gyáraik külföldre telepítését.

 

El kell gondolkodnunk azon, hogy néhány megrendelést külföldre viszünk, mondjuk Vietnamba. Ha ez megtörténik, onnan már nehezen jövünk vissza

 

– fogalmazott Miloslav Čermák, a Sněžka Náchod cég igazgatója.

 

Az állástalan csehek nem segítenek

 

A munkerőhiányt nem csak az okozza, hogy kevés a technikai szakon végzett diák. A problémát tovább mélyíti, hogy a jelenleg dolgozó szakemberek fokozatosan kiöregszenek és nincs utánpótlás.

 

A 415 ezer regisztrált munkanélüli sem jelent megoldást a munkáltatóknak, mivel nem elég képzettek a hiányposztok betöltésére.

 

Az állam egy projekt indítását tervezi. A Külföldiek gyorsított alkalmása projektben való részvételt azonban feltételekgez kötik. Ilyen feltétel például, hogy a részvevő cég legalább két éve legyen a piacon és ezalatt legalább öt embert alkalmazzon.

 

forrás: ihned.cz

nyitókép: SME archívum ( illusztrációs felvétel )

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!