A legfontosabb történések:

  • Az isztambuli reptéren három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát
  • Legkevesebb 41 személy életét vesztetette, és legalább 200-an megsebesültek
  • A szlovák külügyminisztérium eddigi hírei alapján a halottak és a sebesültek között nincs szlovák állampolgár. A magyar sajtó szerint ugyanez vonatkozik a magyar állampolgárokra is.
  • A repülőtér parkolójából fegyverropogás hallatszott
  • A repteret, mely a világ 11. legforgalmasabb légikikötője, lezárták

 

Hivatalos források szerint 3 öngyilkos merénylő lőfegyverekkel tüzet nyitott, majd felrobbantotta magát Isztambulban, az Atatürk Nemzetközi Repülőtéren. A legfrissebb információk alapján a merényletnek 41 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje van. A török miniszterelnök bejelentette, hogy a támadást valószínűleg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követte el.

 

A repülőtér indulási csarnokába három, automata fegyverekkel felszerelt férfi rontott be, és elkezdték lőni az ott várakozó utasokat. A rendőrség kettejükkel tűzpárbajba keveredett, egyiküket lelőtték, majd mindhárman felrobbantották magukat. A támadásra helyi idő szerint 21:50-kor került sor, de hivatalosan még egyik terroristacsoport sem vállalta a felelősséget, a korábbi ankarai merényletekkel gyanúsított Kurd Munkáspárt (PKK) pedig tagadja, hogy köze volna a támadásokhoz.

 

 hirdetes_810x300  

Az áldozatok között török és külföldi állampolgárok is vannak, az ankarai szlovák és a magyar nagykövetség információi szerint sem szlovákiai sem magyar áldozata nincs a merényletnek.

 

Forrás: Reuters.com
Forrás: Reuters.com

 

Tanúk elmondása szerint a fegyveresek mindenkire lőttek, aki élt és mozgott, feketébe voltak öltözve és elfedték az arcukat. „Megfordult és elkezdett felénk jönni. Idegesen körülnézett, hogy megnézze, nem akarja-e valaki megállítani, aztán lement a mozgólépcsőn, majd újabb robbanást hallottunk, és akkor vége volt”, számolt be a történésekről Paul Roos, az egyik dél-afrikai szemtanú.

 

Reep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy a mostani támadás a militáns csoportok elleni globális küzdelem fordulópontját jelzi. „Az, hogy a merényletre a Ramadán szent hónapjában került sor, azt mutatja, a terrorizmus nincs tekintettel sem a hitre, sem az értékekre.”, mondta a török államfő, majd sürgette a világ vezetőit, hogy fogjanak össze a terrorizmus ellen.

 

A Turkish Airlinse hivatalos nyilatkozata szerint a hatóságok lezárták repülőteret, az utasokat átmenetileg szállodákban szállásolták el.

 

_90149422_f627578d-40fb-4bd4-83ff-cc8bba3803c9bbc
A rendőrség lezárta az egész környéket. Forrás: BBC.com

 

Törökországban az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletre is sor került, kettő ezek közül a fővárosban, Ankarában történt, állítólagosan kurd militáns csoportok követék el őket, további két merényletért az Iszlám Álam vállalata felelősséget, ezekre Isztambulban, Törökország idegenforgalmi központjában került sor.

 

Forensic experts work outside Turkey's largest airport, Istanbul Ataturk, Turkey, following a blast, June 28, 2016. REUTERS/Murad Sezer
Forrás: Reuters.com

 

(Reuters.com)

 

Robbanást és lövéseket hallottak az Atatürk reptéren Isztambulban – jelentette a CNN Turk.

 

teit
forrás: Jiyan – @ jiyaninsesi Twitter

 

Robbanásokat és lövéseket jelentettek az isztambuli Atatürk repülőtérről, jelentették a nemzetközi hírügynökségek. A török igazságügyi miniszter szerint legalább tíz halottja lehet a támadásnak.

 

Az eddigi információk alapján két robbanás is történt, rengeteg a sérült. Sokan a repülőtér parkolójából is fegyverropogást hallottak, az elkövetők öngyilkos merénylők lehettek.

 

 

Az MTI tájékoztatása alapján  A hatóságok lezárták a repülőteret. A támadásnak 2 elkövetője lehet.

 

0.55

 

Videón, ahogy az egyik elkövető felrobbantja magát.

 

0.10

 

Az AP tájékoztatása szerint a halottak száma elérheti az ötvenet.

 

23.33

 

Isztambul kormányzója, Vasip Sahin a helyi sajtó szerint pontosított: nem két, hanem három öngyilkos merénylő támadt. A török állami tévé szintén azt mondta, hogy összesen három robbanás volt.

 

22.55

 

Íme, az egyik robbantás pillanata:

 

Kép: ČTK

 

22.52

 

A levegőben levő gépeknek még megengedték a leszállást, ma azonban már semmilyen gép nem száll fel az isztambuli reptérről. Egyelőre nem tudni, hogy a légtérzár meddig marad érvényben.

 

22.48

 

A ČTK információi szerint az öngyilkos merénylők az ellenőrzőpont előtt robbantották fel magukat. Az AP úgy tudja, azt követően, hogy a rendőrök tüzet nyitottak rájuk.

 

BBC/CNN
borítókép:  Anna Ahronheim – Twitter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!