Ne emeljenek vádat Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen – ezt javasolta James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve.

 

Clinton hanyag volt, de nem lesz vádemelés

 

James Comey közölte: a Hillary Clinton e-mail-botrányának ügyében tartott bűnügyi nyomozás eredményeként az FBI nem javasolja az igazságügyi minisztériumnak a vádemelést. Comey fontosnak tartotta leszögezni: nem egyeztetett sem az igazságügyi tárca vezetőivel, sem más minisztériummal, sem a kormány bármely tagjával.

 

 hirdetes_810x300  

Az FBI igazgatója bejelentette: az egyéves nyomozás eredményeinek összegzése után a Szövetségi Nyomozó Iroda nem javasolja a vádemelést Hillary Clinton ellen. Hangsúlyozta ugyanakkor: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre, de kifejezetten titkos, vagy bizalmas információk nem kerültek napvilágra.

 

d
forrás: breitbart.com

 

A nyomozás kiderítette, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton több, különböző szervert és több számítógépet használt elektronikus levelezéséhez, de – mint Comey fogalmazott – „jóllehet, van bizonyíték a titkos információk kezelésére vonatkozó szabályok esetleges megsértésére, álláspontunk szerint egy józan ügyész emiatt nem emelhet vádat”.

 

Az FBI vizsgálata arra irányult, hogy vajon Hillary Clinton külügyminiszterként – 2009 és 2013 között – megsértette-e a törvényt, midőn a New York melletti Chappaquában lévő villájából, a magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos ügyek bonyolítására.

 

Donald Trump azonnal reagált

 

A republikánus politikusok azonban elégedetlenségüknek adnak hangot, élükön Donald Trumppal. A republikánusok várható elnökjelöltje Twitter-üzenetben szögezte le:

 

„A rendszer csaló. Petraeusa ( a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója) tábornok ennél sokkal kevesebbért bajba került. Nagyon, nagyon tisztességtelen ez! Szokás szerint téves az ítélet”

-fogalmazott Trump.

 

Donald Trump az első üzenete után nem sokkal újabb twitter-bejegyzést tett közzé, s ebben így fogalmazott:

 

„az FBI-igazgató azt mondta, a becstelen Hillary Clinton veszélybe sodorta nemzetbiztonságunkat. Nincs vádemelés. Nahát!”.

 

trump
Nem fogta vissza magát. forrás: nationalreview.com

 

Egyet nem értését fejezte ki a képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan is, aki – amellett, hogy elismerését fejezte ki az FBI-nak a munkájáért -, magyarázatot kért a döntésre. „Senki nem állhat a törvény felett” – fogalmazott a házelnök, aki szerint az FBI ajánlása precedens értékű.

 

A republikánus Ari Fleischer, aki George W. Bush elnök szóvivője is volt, szintén Twitter-üzenetben szögezte le: „A lényeg: Hillary Clinton hanyag, nemtörődöm és rossz az ítélőképessége, de nem bűnöző. Ami azt jelenti, hogy valószínűleg ő lesz a következő elnökünk”.

 

Forrás: MTI
borítókép: Chris Geidner Twitter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!