Konkrét felelősei vannak az Európát érő válságoknak – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő, majd név szerint felsorolta az általa felelősnek vélt uniós intézmények vezetőit, és az Európai Unió mélyreható reformját sürgette.

 

Az eddigi uniós politika válsághoz vezetett…

 

„Ennek a válságnak konkrét nevei vannak: azoké a vezetőké, akik nem időben, nem megfelelő módon reagáltak”

 

mondta, majd Tuskon kívül név szerint említette az Európai Parlament (EP) elnökét, Martin Schulzot, valamint az Európai Bizottság élén álló Jean-Claude Junckert.

 hirdetes_810x300  

 

beata-szydlo-1
Fotó: kozpontban.hu

 

„Ők ma az EU-nak olyan modelljét próbálják javasolni, mely nem tér el az eddigitől, és azt állítják: nem történt semmi baj”

 

bírálta az uniós vezetőket Szydlo, megjegyezve, hogy „az eddigi EU éppen szétesőben van,” reformok híján újabb tagállamok is kiléphetnek, ezt pedig a reformokkal kell megakadályozni.

 

A V4 az EU legállandóbb csoportja

 

Szydlo a beszélgetés során kilátásba helyezte: a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) az EU pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozóján, melyet az EU jövőjének szentelnek, közös álláspontot terjeszt elő. „A V4 jelenleg az EU legállandóbb csoportja, a fő kérdésekben konszenzusra tudunk jutni” – értékelte.

 

 

d_mti20151203012-1280x853
Fotó: lokal.hu

 

A lengyel kormányfő arra a Lengyelországról szóló állásfoglalásra is kitért, melyet szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén fogadtak el, és mely szerint a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Szydlo csodálkozásának adott hangot, hogy az EP „a valóságtól teljesen elrugaszkodott dolgokkal” foglalkozik, miközben az EU „ily nehéz helyzetben van”.

 

Forrás: magyaridok.hu/teraz.sk

Nyitókép: flickr.com

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!