A nyugat-európai hadiipari cégek, tankok, repülőgépek és tengerjáró hajók gyártói igencsak örülnek, hogy az amerikai elnökválasztást Donald Trump nyerte meg. Szerintük ugyanis egy Trump Washingtonban és egy Putyin Moszkvában kifejezetten jót tesz az üzletnek – írja a Welt.de csütörtöki számában. 

 

A Krím-félsziget két évvel ezelőtti orosz annektálása óta Európában egyre hangosabbak azok a vélemények, hogy az EU tagállamainak fegyverarzenálját fejleszteni kell. Az amerikai elnökválasztás eredménye miatt a fegyvergyárak úgy érzik, új munkahelyeket fog kialakítani a nemzetközi helyzet.

 

Donald Trump kampánya során többször hangoztatta, hogy az európai országok nem képesek megvédeni az USA-t katonai gyengeségük miatt, ezért növelniük kell hadi kiadásaikat a NATO előírásai szerint, ellenkező esetben az USA nem védi meg őket egy esetleges támadás esetén.

 

 hirdetes_810x300  
17242057_303_dw_com
Forrás: DW.com

 

Milliárdos hadiipari megrendelések

 

A NATO előírásai szerint minden szövetségesnek a GDP-je 2 százalékát védelmi kiadásokra kell fordítani. A NATO védelmi kiadásokról szóló jelentése szerint tavaly öt ország teljesítette ezt az elvárást: Észtország, Görögország, Lengyelország, Nagy-Britannia és az USA. Szlovákia bruttó hazai termékének 1,12 százalékát költötte hadi kiadásokra, Magyarország 0,85 százalékát. Az európai átlag 1,43 százalék.

 

Tavaly az összességében fél milliárdos népességgel és az amerikai GDP-t meghaladó termelékenységgel bíró európai NATO-tagok együtt 235 milliárd dollárt fordítottak védelemre, az USA közben 650 milliárdot.

 

nato_trump_putin_2016_11_14
Ki mennyit költ „védelemre” a GDP arányában. Adatok: NATO, Grafikon: Körkép.sk

 

Ha Trump tartja magát a kampány során mondottakhoz, az európai tagállamokat arra kényszeríti, hogy növeljék védelmi kiadásaikat. Ez több milliárd eurós hadiipari megrendeléseket jelent.

 

A tőzsdén is szárnyalni kezdtek a hadivállalatok részvényei. Európa legnagyobb fegyvergyára, a londoni BAE Systems 6 százalékot erősödött az elnökválasztás hivatalos eredményhirdetésének napján, de erősödött a Lockheed Martin (Amerika legnagyobb fegyverértékesítője) is.

 

Nem eszik olyan forrón

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban más véleményen van. Legalábbis élesen kritizálta Trump kijelentéseit – közölte ma a TheGuardian.com. A brit konzervatív lap szerint Stoltenberg azt nyilatkozta:

 

„Egyedül folytatni nem opció sem Európa sem az Egyesült Államok számára”

 

A főtitkár hozzátette, hogy a Nyugat a mostani generáció legnagyobb katonai kihívása előtt áll.

 

Körkép.sk

Nyitókép: nybooks.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!