Ahogy arról korábban írtunk, a brit referendum végeredménye és Donald Trump győzelme után újabb dominók dőlhetnek el, ezúttal a kontinentális Európában – már ami a mainstreamhez tartozó politikai elitet illeti. Az első dominó a sorban Olaszország, ahol nem csak a politikai irányvonal változhat, hanem komoly gazdasági következménnyel is járhat a mai népszavazás eredménye. Az osztrák elnökválasztás mellett ez a másik olyan politikai esemény, ami egész Európára rányomhatja bélyegét. 

 

Az előzmények

 

Olaszországnak 1946, vagyis a második világháború vége óta több mint 60 kormánya volt, átlagosan mindössze 10 hónapot regnált egy-egy kabinet. Ennek egyik oka az olasz parlament felsőházának különösen széles jogköre és vétójoga.

 

 hirdetes_810x300  

Matteo Renzi jelenlegi olasz miniszterelnök 2014-es hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy megvalósítja a 2008-09-es világválság óta igencsak gyengélkedő olasz gazdaság talpra állítását. Ehhez azonban vissza kell faragnia a bürokráciát, amihez pedig meg kell nyirbálni a felsőház jogköreit egy alkotmánymódosítással – erről szavazhat ma 46 millió szavazásra jogosult olasz állampolgár.

 

A mai népszavazás tétje nem csak egy alkotmánymódosítás, ami csökkenti a szenátus hatalmát, hanem általa a kormány több hatáskört kivehetne az önkormányzatok kezéből is – például az iparpolitikával illetve az infrastrukturális és energetikai beruházásokkal kapcsolatos döntéseket.

 

epa05654140 Italian Prime Minister Matteo Renzi before the recording of the Rai TV program 'Porta a porta', hosted by journalist Bruno Vespa, in Rome, Italy 30 November 2016. A Constitutional Referendum takes place on 04 December. Reports state that the Constitutional reforms are planned to end Italy's gridlock-ridden system of 'perfect bicameralism' by turning the Senate into a smaller, regionally based body with fewer powers, to make lawmaking cheaper and faster. Prime Minister Renzi is campaigining for the 'Yes' side. EPA/GIUSEPPE LAMI
Saját sorsát a népszavazás kimeneteléhez kötötte. Láttunk már ilyet: David Cameron így bukott bele a Brexitbe. Forrás: Politico.eu

 

Politikai kockázatok

 

Ami miatt különösen kockázatossá vált a népszavazás kimenetele, hogy Renzi korábban bejelentette, lemond, amennyiben a referendumon elbukik az alkotmánymódosítás. A Nyugat-Európai politikai elit emiatt különösen tart a népszavazástól, mivel a Renzi helyén kialakult hatalmi űrből az Öt Csillag nevű párt profitálhat, ami szintén nagy kritikusa az Európai Uniónak.

 

Ez pedig túl nagy hatással lehet a többi dominóra: jövő tavasszal lesz a francia államfőválasztás, ősszel pedig Angela Merkel és Németország sorsa dől el a német parlamenti választásokon.

 

Five Stars movement's leader Beppe Grillo gestures as he holds a heart-shaped balloon during a demonstration for the upcoming constitutional referenda to be held on December 4, in downtown Rome on November 26, 2016. / AFP / FILIPPO MONTEFORTE (Photo credit should read FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)
Az Öt Csillag nevű mozgalom és vezetője, Beppe Grillo egy, az alkotmánymódosítás elleni tüntetésen november 26-án, Rómában. Forrás: Politico.eu

 

Gazdasági vesszőfutás

 

A reformok támogatói szerint az alkotmánymódosítás végre kiránthatja a kontinentális Európa (Németország és Franciaország utáni) harmadik legnagyobb gazdaságát a stagnálás és a munkanélküliség gödréből.

 

Az ellenzők szerint a fiatal generációt és a helyi vállalkozásokat a kormány kiszolgáltatja a multinacionális vállalatoknak.

 

Márpedig az olasz gazdaságnak talpra kell állnia. A munkanélküliség 11,6 százalékos, a foglalkoztatottak egy hatoda részmunkaidős állásban dolgozik. A válság óta defláció fenyegeti az országot, az exportot az erősödő euró és az oroszokkal szembeni szankciók is megkurtították.

 

Befektetők hiányában a bankok tőkehiányban szenvednek, tele vannak rossz minőségű (vagyis ki nem fizetett, vagy jócskán megkésett törlesztésű hitellel), a Szlovákiában is jelen lévő UniCredit Bank alatt komolyan rezeg a léc. A világ legöregebb bankja, a Banca Monte dei Paschi di Siena-nak 30 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelállománya van, miközben a bank piaci értéke 0,5 milliárd euró.

 

http-%2f%2fcom-ft-imagepublish-prod-us-s3_ft
Dominó-effektus itt is lehet. Ha az egyikük bedől, a többi sem ússza meg: UniCredit, Intensa Sanpaolo, UBI Banca, Monte Dei Paschi di Siena. Forrás: FT.com

 

A népszavazásról

 

A szavazásra jogosult olasz állampolgárok reggel 6 órától járulhatnak az urnákhoz, egészen késő este 23:00-ig.

 

Az olaszoknak egy, de elég bonyolult kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk. A népszavazás eredményessége nem függ a részvételi aránytól, vagyis, ha az igenek lesznek többségben, Renziék megvalósíthatják reformjaikat, ha a nemek, kormányválság illetve kormányváltás is bekövetkezhet.

 

Körkép.sk

Nyitókép: FT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!