Három évig tartotta megszállva a Tigris-parti metropoliszt a dzsihadista terrorszervezet.

 

Vasárnapra az iszlamista harcosok utolsó ellenállási fészkeit is sikerült felszámolnia az iraki fegyveres erőknek. Hajder al-Abadi iraki miniszterelnök a helyszínre látogatva jelentette be a nagyváros felszabadítását.

 

Az iraki csapatok, a kurd persmerga harcosokkal, valamint szunnita és síita katonákkal közösen küzdöttek Moszul visszafoglalásáért. Az amerikai légierő légicsapásokkal támogatta a szárazföldön harcolókat. A műveletet tavaly októberben indították.

 

 hirdetes_810x300  

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 2014 júniusában foglalták el Moszult.

 

Az iraki parancsnokok egy nappal a város felszabadítása előtt arról beszéltek az állami tévének nyilatkozva, hogy a lázadók minden méterért orvlövészekkel és öngyilkos merénylőkkel küzdenek a sűrűn beépített óvárosban.

 

 

Haider Al-Abadi kormányfő a twitteren jelentette be a hírt.
Moszul visszafoglalásáért tavaly októberben indított offenzívát az iraki hadsereg. A hadművelet sikere érdekében több nyugati állam is közvetlen támogatást nyújtott légicsapásokkal és a terepen bevetett különleges műveleti alakulatokkal.

– Az Iszlám Állam vezetője azt mondta, hogy nem fogja engedni Moszult. Nézzék: hol állunk most? Moszulban vagyunk. Letapostuk a fejüket – mondta egy rendőr.

 

Kép: aktuality.sk

 

Amióta az Iszlám Állam milicistái elfoglalták a várost, mintegy 900 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A civilek fegyverropogás hangja mellett bújtak elő otthonaik romjai közül. Sok közöttük a sebesült, elgyötört ember- kimerültek a hónapok óta tartó ostrom és az Iszlám Állam kegyetlenkedései miatt.

 

Moszul felszabadult. Kép: aktuality.sk
Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!