A katalán elnök gyakorlatilag mindenkinek csalódást okozott beszédével, amelyben bejelentette ugyan, hogy Katalónia az önállóság útjára kíván lépni, de a várva várt függetlenségi nyilatkozatot néhány hétre felfüggesztette (bár aláírta), hogy párbeszédet kezdeményezhessen a spanyol központi kormányzattal.

 

Tízezrek várták Barcelona utcáin a nagy bejelentést, végül csalódniuk kellett. Arról a tömegről van szó, amely október 1-jén becsülettel állta a spanyol rendőrség brutális támadásait, mégpedig úgy, hogy szinte vissza sem vágtak.

 

De csalódtak a spanyol egység pártolói is, mert Katalónia egyelőre nem kapitulált. Mindenestre nem ezt az elnöki beszédet fogják emlegetni, ha egyszer végül sikerült saját államot kiharcolniuk.

 

 hirdetes_810x300  

A katalán függetlenség 8 másodperce bejelentés előtt és után. Az emberek arckifejezése mindent elárul:

 

 

Miért fújtak visszavonulót

 

A katalán kormány a népszavazás után hatalmas nyomás alá került. Az Európai Unió egyértelműen a spanyolok oldalára állt, egyes tagállamok (például a franciák, ahol él baszk kisebbség) pedig kijelentette, hogy az önálló Katalónia nem lehet az EU tagja. Egyes politikusok addig mentek, hogy helyeselték a referendum napján látott brutális rendőri fellépést, mert az – mint mondták – a jogállamiság védelmében történt.

 

Carles Puigdemont elnöknek azonban más problémákkal is szembe kellett néznie. A spanyol kormányzat egyértelművé tette, hogy „bármilyen eszközt” hajlandó bevetni a „spanyol egység védelmében”. Már pedig az erőviszonyok közel sem kiegyenlítettek.

 

A 17 ezer fős katalán tartományi rendőrségnek egy 80 ezer fős spanyol állami rendőrséggel és a 75 ezer fős Giarda Civil (Civilvédelem) egységeivel kellene szembenézni. Katalónia nem rendelkezik katonasággal, sem légierővel, sem tengerészettel, Spanyolországnak viszont van, ami felett a madridi kormány rendelkezik.

 

Épp ezért sosem robbanhatott volna ki polgárháború, mert Katalóniának nincs meg ehhez az ereje, a felszerelése és a külföldi támogatottsága.

 

A felfüggesztett függetlenségi nyilatkozat aláírása:

 

 

 

Gazdasági fenyegetés

 

A következő feloldhatatlan probléma, amivel a katalán kormány nem tudott mit kezdeni, az a katalóniai cégek tiltakozása. Ezek a – főleg jól jövedelmező IT szektorban működő – vállalatok szinte egyik napról a másikra elköltöztették Katalóniából székhelyüket, és nyíltan kijelentették, ha a tartományi kormány nem rendezi a helyzetet, a munkahelyeket is áttelepítik.

 

A gazdaság másik tartópillére, a turizmus is megroppant volna, hiszen a térség destabilizálódhat egy katonai beavatkozás miatt.

 

Így Spanyolország leggazdagabb régiójából könnyen válhatott volna az egyik legszegényebb.

 

A katalán kormány elhalasztotta Katalónia függetlenségének egyoldalú kikiáltását

 

Mi lett volna, ha…

 

Az EU és tisztségviselői a rendőri brutalitások ellenére sokáig hallgatott az ügyben, a legtöbb európai vezető pedig legfeljebb párbeszédre szólította fel a feleket. Ezt a hozzáállást sokan azzal magyarázzák, hogy az európai ország egyik része meg akarja őrizni a status quót, a másik része szerint pedig még nem jött el az ideje a hatalmi egyensúly eltolásának.

 

A népszavazás után hatalmas nézőpontváltást lehetett tapasztalni a főirányú média híreiben is, ahol a rendőrök kemény fellépését közlő fotókat felváltották a Barcelonában a spanyol egységért tüntető tömeg fotói.

 

Akár a spanyol katonaságot is bevethetik Katalóniában. Már a fociban is a politikai indulatok diktálnak

 

Hogyan tovább?

 

Ma délelőtt tart rendkívüli ülést a madridi kormány, ahol majd kiderül, hogy továbbra is az erő nyelvén akarnak-e kommunikálni a katalánokkal, vagy elfogadják a békejobbot, amit Puigdemont elnök – szavazói egy részének elvesztése árán – nyújtott feléjük.

 

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Katalóniában előrehozott választásokat tartanak, és még az sem elképzelhetetlen, hogy egy spanyol alkotmánynak megfelelő referendumot írnak majd ki – egy országosat.

 

Mindenesetre, jelen körülmények között még az is eredménynek lesz tekinthető, ha Katalónia nem veszti el jelenlegi autonóm státuszát. A valódi üzenete azonban a történéseknek talán az, hogy hiába szavatolja a nemzetközi jog egy nép, nemzet önrendelkezési jogát, a status quo azt felülírja. Ha egy nép mégis érvényt akarna szerezni ennek a jogának, akkor azt ki kell harcolnia.

 

Körkép.sk/KL, GPFutures, Politico.com

Nyitókép: twitter/reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!