Az Iszlám Állam harcosainak korábbi elszántsága, miszerint a kalifátusért és a vallásért az életüket is készek feláldozni, úgy tűnik egyre inkább veszít érvényességéből. Miután a múlt héten az iraki hadsereg elfoglalta Havídzsa városát, több ezer férfi adta meg önként magát. “Mi csupán szakácsok vagyunk” – mondják a kurd pesmergáknak a kihallgatáson, akiket tudatosan keresnek, hiszen tudják, hogy a kurdok a saját foglyaikat nem ölik meg.

 

Lehet, hogy ez valamiféle megegyezés, de az is lehet, hogy a rossz erkölcs játszott közre” – fejti ki csodálkozását a kurd nyomozók főnöke Dibisz városában arról, hogy vajon miért menekül ennyi iszlamista. Állítása szerint maguk az iszlamisták sem tudják, hogy a vezetőség miért adta parancsba nekik, hogy adják föl magukat.

 

Havídzsa három napos ostroma után az iszlamisták összeszedték a családjukat és elmenekültek a városból. Akik maradtak, közülük az iraki katonák háromszázat megöltek – írja az Iraqi News. Havídzsa elfoglalása után valami megtört a radikális iszlamistákban. A híressé vált kegyetlenségük és az Iszlám Államért hozott áldozatkészségük egyszerre a semmivé vált.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Reuters

 

Szakácsok és hivatalnokok

 

Az Iszlám Állam még 2014-ben vette irányítása alá Észak-Irakot. Mára már csak az iraki-szír határ mentén tart ellenőrzése alatt egy szűk sávot. Amikor júliusban az USA által támogatott iraki erők elfoglalták az Iszlám Állam bázisát, Moszult, a kalifátus lényegében szétesett. A harcok akkoriban  kilenc hónapig tartottak, mégsem adta meg magát ennyi iszlamista – írja a The New York Times.

 

Nagyon sok fogoly azt állítja, hogy két-három hónappal ezelőtt csatlakoztak az Iszlám Államhoz, és egyszerű szakácsként vagy hivatalnokként dolgoztak. Ezt a „betanult” szöveget annyi fogoly ismételte el, hogy a pesmergák szerint valaki erre tanította őket. Az elfogott iszlamisták többsége állítólag sosem látott és sosem hallott a foglyok kivégzéséről.

 

Nap nap után, szemtől szembe a kurdokkal a sok piszkos, mosdatlan férfi ereje is elszállt, kivéve egyet. Azt az egyet a pesmergák is tisztelték. Inkább távol ültek tőle és ügyeltek a fegyvereikre.

 

Fotó: Reuters

 

Mindenki megrémült tőle

 

Megjelent az ajtóban, és nagyobbnak tűnt, mint amekkora valójában volt. A nyomozó kikapcsolta az övét, a jobb kezét pedig a pisztolyára helyzete. A helyiségben mindenki megrémült a férfi láttán még úgy is, hogy a háta mögött össze volt kötve a keze. A kemény, vállig érő borzas hajával Medúzára emlékeztetett. A szép arcán azonban a fekete szőrzetnek szinte alig volt némi jele” – írja a riporter.

 

Ez kíváncsivá tette a kurdokat, hiszen minden iszlamista szakállas. A 21 éves férfinak – állítsa szerint – nem nőtt szőrzet az arcán. Az egyike volt azon keveseknek, aki beismerte, hogy a testvérével együtt már régen csatlakozott az Iszlám Államhoz. A nevét – Maytham Muhammed Mohemin – mintha egyenesen a nyomozókra köpte volna. Hitt abban, hogy amit a radikálisok hirdettek, az helyes volt.

 

Az iraki offenzíva ideje alatt hét irakival és egy egyiptomival együtt húzta meg magát egy búvóhelyen. Majd egy havídzsai kormányzó azt parancsolta nekik, hogy meneküljenek el az iraki és a siíta egységek elől, mivel azok rendkívüli brutalitásukról híresek. A kormányzó azt mondta nekik, hogy az irakiak az Iszlám Állam hívein kívül a családjaikat is megölik, ezért tanácsos, ha a kurdoknak adják fel magukat.

 

Fotó: Reuters

 

„Istenre esküszöm”

 

Mohemin szintén tagadta, hogy részt vett volna olyan tömeges kivégzéseken, ahol az iszlamisták mindenkinek, aki nem tetszett nekik, levágták volna a fejüket. Azt állította, hogy egy egyszerű katona volt, aki sosem gyilkolt meg civileket és soha nem harcolt a kurdok elleni fronton. A kihallgatás után azonban fordult a kocka. Amennyiben beigazolódik a nyomozó gyanúja, hogy a híres Seekers of Martyrdom szervezet tagja, élete nagy részét rácsok között fogja tölteni.

 

Az összes fogoly tudta, hogy miért éppen a kurdoknál kell magukat feladni. „Ők civilizáltabb, mint mi. Tudják, hogy ki a jó és ki a rossz” – mondja az egyik legyőzött iszlamista.

 

Mohemin az egy órás kihallgatás után kisebb lett, mint valaha. Nem tudja, viszontlátja-e még a feleségét és a gyerekét. A nyomozók feltételezését, miszerint az Iszlám Állam most azt tervezi, hogy fedezékbe vonul és alvó sejtként kivár, Mohemin cáfolja. „Az Iszlám Államnak vége. Hiszek abban, hogy amikor a kormányzó arra szólítottak fel, hogy adjuk meg magunkat, az már mindennek a végét jelentette” – mondja Mohemin az Istenre esküdve, hogy igazat mond.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!