„Csak a tagállamok mondhatják meg, ki tartózkodik a területükön. Amelyik ezt nem teheti meg, annak vége van. Ez olyan szuverenitási kérdés, amiből nem lehet engedni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

 

A múlt heti brüsszeli EU-csúcsról szólva kifejtette óriási volt a nyomás rajta, hogy kompromisszumot kössön migránsügyben, és hozzájáruljon a kötelező kvótához, de ezt „sikerült elhárítani”, és abban maradtak, hogy decemberben, majd a következő év első fél évében foglalkoznak újra a bevándorlási rendszer kérdéseivel.

 

Közben azonban „mozognak a nyulak a bokorban”, hiszen az Európai Parlament egyik bizottsága már meg is fogalmazta azokat az alapelveket, amelyekre építeni akarja a bevándorláspolitikát – jegyezte meg a miniszterelnök a már említett LIBE-tervezetről. Orbán Viktor kiemelte ugyanakkor, a „mi elvünk” világos: csak az érintett tagállam mondhatja meg, ki tartózkodik a területén. Amelyik ezt nem teheti meg, annak vége van. Ez olyan szuverenitási kérdés, amiből nem lehet engedni – tette egyértelművé.

 

 hirdetes_810x300  

Mint mondta, Brüsszelben olyan egyeztetések folynak, amelyekkel nyomás alá akarják helyezni a közép-európai országokat kvótaügyben. „Ez azonban nem engedjük” – mondta. Szerinte ma Európát két részre lehet osztani: van a „migránsmentes övezet”, ez Közép-Európa, illetve a bevándorlókat befogadó országok csoportja. A kettő a jövőben nem hasonulhat, az együttélést kell megvalósítani közöttük – jegyezte meg.

 

Akcióban a Soros-hálózat

 

A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy Soros György nemrég dollármilliárdokat tett a Soros-terv egyik központi alapítványába. Kiderült ezekből: a hálózat tagjai Brüsszelben azért dolgoznak, hogy „a bevándorláskérdésben a Sorosékkal szemben állást foglaló magyar kormányt (…) elítéltessék, megbélyegezzék, és rászorítsák, hogy változtassa meg a migránspolitikáját” – fogalmazott.

 

Közölte: a nemzetbiztonsági szolgálatok közreműködésével a nyilvánosság elé kell tárni az európai életet befolyásolni igyekvő Soros-hálózatot, hogy megismerhetők legyenek a történések, az, hogy kik, miért és hogyan akarják befolyásolni a magyarok életét. Az is kérdés, hogy kik azok a magyarok, akik együttműködnek ebben a folyamatban innen, Magyarországról – jegyezte meg. A miniszterelnök megemlítette: a napvilágot látott dokumentumok szerint a „Soros-birodalomnak” listája van arról, ki az a több mint kétszáz EP-képviselő, akit a hálózat a barátjának tekint.

 

Erősödött a migrációt elutasítók csoportja

 

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az osztrák és a cseh választási eredmények felértékelik Magyarországot. A bevándorlás kérdésében „egy húron pendülnek velünk”, és ez a legfontosabb kérdés ma Európában. A migrációt elutasító országok megerősödtek az elmúlt hetekben – mondta. Emlékeztetett: 2017 a lázadások éve, ugyanis a globalista erőkkel szemben fellázadnak a nemzetállamok, és a nemzetek vissza akarják venni az önrendelkezési jogukat.

 

A V4-ről megjegyezte: a közösségből Szlovákia az egyetlen eurózónatag, és ha ezt tekintjük az EU magjának, akkor Szlovákia kétségkívül ott van, és ennek megfelelően politizál.

 

A régi királyi udvarok világa

 

A Jean-Claude Junckerrel való múlt heti V4-es vacsoráról szólva azt mondta: Brüsszel nagyon emlékezteti a régi királyi udvarok világára, van egy „kicsit elitista hangulata”. Ezért akármilyen súlyos dolgok is hangoznak el, az „jól nevelt, kulturált, európai” stílusban, „semmiképpen sem kurucban” történik – fogalmazott.

 

A vacsorán Juncker elmondta, méltánytalannak gondolja, hogy szerinte sok esetben azért is Brüsszelt okolják Magyarországon, amiért nem felelős. Ő nagyobb együttműködési szándékot kért, Orbán Viktor viszont több tiszteletet kért, és a kettős mérce kerülését Magyarországgal szemben.

 

MTI/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!