Egyiptom kemény katonai akciókkal válaszol a tegnapi, Sínai-félszigeten elkövetett robbantásos merényletre, amely 300 ember halálát okozta Bir al-Abed városában, az al-Rawda mecsetben. A merénylők a robbanás elől menekülőket gépfegyverekkel lőtték le.

 

A világ egyik legsúlyosabb mészárlásának hátterében az Iszlám Állam áll, amely már évek óta próbálja megszerezni a Sínai-félsziget feletti ellenőrzést. Eddig többnyire keresztények, illetve a biztonsági erők tagjai estek áldozatul támadásaiknak.

 

„A fegyveres erők és a rendőrség megbosszulja mártírjainkat, és a lehető legkeményebb fellépéssel helyreállítja a rendet és a biztonságot”

 

nyilatkozta Fattah el-Sisi, egyiptomi államfő. Egyitom háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

 hirdetes_810x300  

 

 

Sötétbe borult az Eiffel-torony az áldozatok tiszteletére. 

 

A keresztények után szúfi muzulmánok kerültek célkeresztbe

 

Még a támadás napján az egyiptomi légierő lebombázott több létesítményt, amiről úgy gondolták, hogy az Iszlám Állam ott rejtegeti fegyverkészleteit.

 

A pénteki támadás során az al-Rawda mecsetet több tucat fegyveres vette körbe, majd a nagy erejű detonáció után tüzet nyitottak a menekülőkre. A fegyveresek a kiérkező mentősökre is tüzet nyitottak.

 

A mecsetbe többnyire a szúfi muzulmánok jártak imádkozni. A szúfi a szunnita iszlám egy misztikus ága, és bár az muzulmán világ részében elfogadják hitüket, egyes szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam, eretneknek tartják őket.

 

A pénteki merénylet volt az eddigi legsúlyosabb ilyen jellegű (robbantás és fegyverek kombinációja) támadás a világon.

 

 

Az IÁ megtört, de még nem szűnt meg létezni

 

Az elmúlt néhány hónapban az Iszlám Állam jelentős területi és emberveszteségeket szenvedett Irakban és Szíriában. A terrorszervezetnek nagy szüksége volt arra, hogy jelezze, még mindig érzékeny sebet tud ejteni ellenfelein.

 

Másrészt a támadásnak belpolitikai vonzata is van: az egyiptomi szélsőséges militáns csoportok már 2013-tól intéznek támadásokat az egyiptomi hadsereg ellen, mivel a katonaság döntötte meg Mohammed Murszi iszlamista elnököt.

 

George Friedman geopolitikai elemző szerint az Iszlám állam a Szíriában és Irakban leszenvedett veszteségei miatt megtört ugyan, de nem szűnt meg létezni, és most igyekszik újraszervezni sorait.

 

Már 235 fölött az egyiptomi merénylet halottainak száma

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!