Nagy a hasonlóság a magyarországi és a szlovákiai lakosság körében bevándorlási politika megítélését illetően. A Nézőpont Intézet által készült felmérés számai azt mutatják, hogy a vizsgált 10 ország közül Magyarországon és Szlovákiában látják a leginkább hasonlóan Brüsszel menekültpolitikáját.

 

Magyarország mellett további tíz közép-európai országra kiterjedő közvélemény-kutatása alapján a közép-európaiak körében tízből heten (74 százalék) vélik rossznak a bevándorlást Európa szempontjából. A felmérés alapján hasonló arányban, ugyancsak tízből heten (73 százalék) elégedetlenek azzal, ahogy az Európai Unió kezeli az illegális határátlépések kérdését.

 

A kutatás arra is kitér, hogy a visegrádi országokban átlagosan tízből nyolcan (78 százalék) ellenzik a migrációs kvótát, továbbá átlagosan közel kétszer többen támogatják a magyar kormány bevándorlási politikáját (56 százalék), mint ahányan ellenzik azt (32 százalék).

 

 hirdetes_810x300  

 

Tízből heten (74 százalék) vélik rossznak a bevándorlást Európa szempontjából

 

A Nézőpont Intézet 2017. szeptember 26. és 2017. október 27. között Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett közvélemény-kutatást. A felmérés rámutat, hogy a teljes, tizenegy országból álló minta alapján a közép-európaiak körében tízből heten (74 százalék) vélik rossznak a bevándorlást Európa szempontjából.

 

A kontinensen kívülről érkező bevándorlást elsősorban a magyarok és a szlovákok (89 százalék), a csehek (88 százalék), valamint a bolgárok (80 százalék) tartják rossznak. Érdekesség, hogy ez a kérdés az osztrákokat és németeket sem osztja meg. Ausztriában 63, Németországban pedig 58 százalék azok aránya, akik szerint Európa szempontjából inkább rossz a bevándorlás.  Ez az arány hasonlóan magas a románoknál (75 százalék), a horvátoknál (74 százalék), a szerbeknél (73 százalék), a szlovéneknél (68 százalék) és a lengyeleknél (59 százalék).

 

MÓDSZERTAN

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. szeptember 26. és 2017. október 27. között készült Magyarország mellett további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária), országonként 1000 fő megkérdezésével. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

 

Az adatfelvétel az alábbi régiós partnerek bevonásával történt a jelzett időszakokban. Szlovákiában a MEDIAN ügynökség végezte a felmérés szeptember 28. és október 26. között.

 

Nézópont Intézet/Körkép.sk

 

 

A kutatás a magyar kormány bevándorlási politikájának megítélésére is kitért. Érdekesség, hogy míg az Európai Unió bevándorlási politikáját a többség ellenezte, a magyar kormány migrációs politikájával többen szimpatizálnak (44 százalék támogatja, 40 százalék ellenzi). A visegrádi országokban ráadásul átlagosan közel kétszer többen támogatják e téren magyar kormányt (56 százalék), mint akik nem szimpatizálnak a magyar migrációs politikával (32 százalék).

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!