Az elmúlt években Kelet és Nyugat egyre inkább egymásnak feszül, és ez Európában érezhető talán leginkább. Nem csak az ukrán-orosz háború miatt, hanem azért is, mert az EU és NATO érdekei között egyre kevesebb átfedés van.

 

Kelet és Nyugat között pedig ott fekszik Közép-Kelet-Európa. Az amerikai szakterminológiában Nyugat-Európát gyakran nevezik Európai-félszigetnek, amelynek határát a V4 országai, Románia és Horvátország alkotja. Az újabb kori történelemben ezek az országok mindig valamely nagyhatalom ütközőzónájának részei voltak. Most, a rendszerváltást követő bő húsz évnyi békés időszak után újra feszült a nemzetközi légkör. A gazdasági világválság még mindig érezteti hatását, és ezek a körülmények együtt megrendítették az EU-ba és a NATO-ba vetett bizalmat.

 

A GLOBSEC, a Szlovák Atlanti Tanács biztonságpolitikai társszervezete január végén tette közzé legfrissebb felmérését a fiatalok EU és NATO-irányultságáról. A felmérés arra volt kíváncsi, hogy a Visegrádi Országok fiatal korosztályai hogyan vélekednek az európai blokkról és az atlatni szövetségről.

 

 hirdetes_810x300  

Nincs alternatívája az EU-nak és a NATO-nak

 

A 35 éven aluliak nem vagy csak nagyon keveset éltek a szocialista időkben. Karrierjüket akkor kezdték meg, mikor hazájuk már az EU és a NATO tagja volt. A GLOBSEC felmérése szerint számukra ezek az intézmények magától értetődő jelenségek.

 

„Jövőjüket a két nemzetek feletti szervezet keretein belül képzelik el, és értékelik az általuk biztosított gazdasági előnyöket, szabadságjogokat és biztonságot”

 

olvasható  felmérés jelentésében.

 

NATO tagság megítélése a 18-24 (fent) és a 25-34 éves (lent) korosztályoknál. Első oszlopcsoport: „A NATO jó dolog”, második: „A NATO rossz dolog”, harmadik: Nem válaszolt”. Forrás: Globsec.org

 

EU-tagság megítélése a 18-24 (fent) és a 25-34 éves (lent) korosztályoknál. Első oszlopcsoport: „A EU jó dolog”, második: „A EU rossz dolog”, harmadik: Nem válaszolt”. Forrás: Globsec.org

 

Minden egyforma, mégis minden más

 

Annak ellenére, hogy a négy ország fiatal generációi mind posztszovjet köztársaságokban nőttek fel, amelyek nagyjából egyszerre váltak az EU és a NATO tagjaivá, országonként nagyon eltérően ítélik meg a geopolitikai történéseket, ahogy az EU-t és a NATO-t is.

 

Míg a lengyel és magyar fiatalok támogatják leginkább az atlanti szövetséget és az uniót, addig a szlovákiaiak pozitívan értékelik az EU-t, de nem örülnek a NATO-nak, a csehek pedig a NATO-nak örülnek jobban, miközben kritikusak az Unióval szemben.

 

Szlovákiában a legmagasabb a NATO-ból kilépni akaró fiatalok aránya, és a legalacsonyabb a NATO-ban maradni akaróké. A magyar és lengyel fiatalok döntő többsége nem akarna kilépni az atlanti szövetségből. Forrás: Globsec.org
Az EU-ból a cseh fiatalok 24,4 százaléka lépne ki, ezzel ők az első. Furcsa módon utánuk nem a szlovákiaiak, hanem a lengyelek jönnek 21,9 százalékkal (második oszlopcsoport). Érdemes megjegyezni, hogy a cseh fiatalok kevesebb mint fele maradna az EU-ban (első oszlopcsoport. Forrás: Globsec.org

 

Döntésképtelen, tájékozatlan, érdektelen

 

Annak ellenére, hogy az utóbbi években rengeteg információs és reklámkampány indult az EU és a NATO működésének bemutatására, ezek nem érték el céljukat. A fiatalok „nincsenek képben” sem az atlanti szövetség sem az unió működéséről, legalábbis nem annyira, mint elvárható lenne. És persze a geopolitikai eseményeket sem követik.

 

A cseh, a magyar és a szlovák fiataloknak egy harmadának nincs határozott véleménye sem az EU-ról sem a NATO-ról. A fiatalok ezen csoportja jelenti az a fehér foltot, aminek véleménye a jövőben változhat és meghatározó lehet. A keleti és nyugati irányultságú politikai erőknek a következő években ők jelentik majd a „szűz piacot”.

 

Érdekes eltérések vannak a Visegrádi Négyekben az EU és a NATO támogatottságát illetően. Az összes korcsoportot vizsgálva a cseheknél egyértelműen a fiatalok szimpatizálnak a két intézménnyel, szemben a szlovákiaiakkal, ahol 35-44 év közöttiekre igaz ez az állítás. Érdekes módon Magyarország és Lengyelország esetében a 55 év feletti korosztályok támogatják leginkább a NATO-t és az EU-t.

 

Közép-Európai identitás

 

Ha egy külföldi turista netalántán kelet-európainak merné nevezni a visegrádi országok egy beszélgetés során, nyilván sokak zsebben kinyílna a bicska. Ezt a most a Globsec kutatása is megerősítette.

 

Az, hogy az itt élő fiatalok jelentős része támogatja a nyugati intézményeket, nem jelenti azt, hogy saját magukat vagy országukat nyugatinak tartanák. A fiatalok többsége úgy véli, hazájának Kelet és Nyugat között kell elfoglalnia a helyét. Kivételt csak a cseh 24-35 évesek és a magyar 24 alattiak képeznek.

 

Ez egyértelműen egyfajta közép-európai identitást jelent. Talán épp ezért tudott olyan népszerű „márkává” válni a Visegrádi Négyek is.

 

Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban a fiatalok legnagyobb része közép-európai identitású, de Szlovákiában és Csehországban a legmagasabb a bizonytalankodók aránya. „Hova tartozik geopolitikai szempontból az ön hazája?” válaszok, balról jobbra: „a Nyugat része”, „Valahol a kettő közé” „a Kelet része”, „Nem tudom, nem válaszolt” Forrás: Globsec.org

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: worldatlas.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!