Emmanuel Macron francia kormányfő kedden az Európai Parlament előtt mondott beszédében elindította a vitát az EU reformjáról. Volt aki éljenezve fogadta szavait, mások kritizálták. Macron beszéde több szempontból is jelentős volt. Nem csak az EU reformjáról van szó, hanem arról, vajon kinek a csapatát erősíti majd a francia elnök a 2019-es EP-választáson.

 

Macron nem meglepő módon olyan célokat vázolt fel, amelyek Közép-Kelet-Európában nem túl népszerűek. Ilyen például, hogy a fontosabb döntéseket az Európai Tanácsban minősített többséggel hozzák meg, vagyis nem érvényesülne a vétójog.  A minősített többséggel a régi tagállamok akarata könnyebben érvényesülne – legyen szó kvótákról vagy költségvetésről.

 

A migrációval kapcsolatban azt mondta, „szolidaritásra van szükség” a migráció okozta terhek elosztására, illetve le kell rövidíteni a menedékjog megszerzésének idejét. Hozzátette, hogy olyan programra van szükség, amely segíti a menekülteket befogadó közösségeket, egyúttal el kell utasítani a „bezárkózást”.

 

 hirdetes_810x300  

Macron európai polgárháborús helyzetről beszélt, amely a liberális demokrácia és az illiberális nemzeti egoizmus között alakult ki Európa szerte. Közös fellépésre szólított fel az „EU-ellenes erőkkel” szemben. A francia elnök szerint az Orbán Viktor-féle politikusok által képviselt politikai modellek „halálos illúziók”.

 

A zuhanó népszerűséggel küzdő francia államfő célja, hogy Németországgal egyenrangúvá tegye Franciaországot. Leginkább saját belpolitikai helyzete miatt. Fotó: Politico.eu

 

Nem elég a vörös szőnyegen szónokolni

 

Macron nembeszédével okozott különösebb meglepetést. A körülmények azonban némileg rendhagyók voltak. A strasbourgi plenáris ülésen szokatlanul nagy figyelmet kapott, úgy vonult be az EP üléstermébe, mint az EU elnöke, sokszor szakított időt a fotózásokra, többekkel kezet fogott. Elhangzott az európai és a francia himnusz is.

 

A fiatal államfő beszédét mégsem fogadta mindenki pozitívan. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) európai pártcsalád vezetője, Udo Bullman úgy fogalmazott:

 

„Nem elég a vörös szőnyegen szónokolni és énekelni az európai himnuszt, hagynunk kell, hogy az álmunk valóra váljon”

 

Az európai konzervatívok, az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber válasz-felszólalásában azt mondta:

 

„…az igazi demokrácia nem csak az embereket hallgatja meg [ahogy azt Macron mondta], hanem lehetővé teszi az embereknek, hogy döntsenek”

 

Csak az ALDE vezetője, Guy Verhofstadt üdvözölte Macron szavait kritika nélkül, és biztosította a francia államfőt feltétel nélküli támogatásáról.

 

A Én Marche és Macron győzelme 2017 tavaszán. Fotó: Politico.eu

 

Macron kegyeit keresve

 

Az EPP bírálata nem véletlen. Macron megválasztása előtt alapított pártja, a Lendületben (En Marche!) még nincs az EP-ben, a kérdés most az, hogy melyik frakciót erősíti majd a 2019-es európai választásokon.

 

A szocialisták (S&D) távolságtartása mögött az állhat, hogy Macron népszerűsége hazájában fokozatosan csökken, korántsem biztos, hogy olyan erős partner, mint amilyennek elvárható lenne.

 

Egy másik forgatókönyv szerint nem kíván csatlakozni senkihez, hanem saját frakciót alakítana ki saját pártja és a spanyol Ciudadanos párt szövetségéből, illetve a S&D egyes tagjaiból. Ebből a szempontból nem elhanyagolhatóak azok a kelet-európai pártok, amelyek szövetséget kötöttek Macron pártjával már korábban. Közéjük tartozik a magyarországi Momentum (amely leszerepelt a magyarországi országgyűlési választásokon) és a Štefunko-féle szlovákiai Progresszív Szlovákia, emely a legutóbbi felmérések szerint araszol az 5 százalékos küszöb felé.

 

Talán a legfontosobbat Manfred Weber mondta ki: nem az euróövezet reformja a legfőbb kérdés, hanem a migráció megállítása. „Pazaroljuk az energiánkat, ha túl sokat beszélünk a gazdaságról”- fogalmazott.

 

Körkép.sk, Politico.eu, Euobserver.com

Nyitókép: Euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!