Német sajtóértesülések szerint Horst Seehofer (CSU) felajánlotta lemondását pártja elnöki tisztségéből és a német szövetségi kormány belügyminiszteri tisztségéből is a CSU vasárnap esti elnökségi ülésén.

 

A sajtónak nyilatkozó források szerint Seehofer azzal indokolta döntését, hogy Angela Merkel kancellár ellenállása miatt nem sikerül megvalósítani belügyminiszteri terveit.

 

Seehofer szerint ugyanis meg kell tagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban (EU) máshol már regisztrált menedékkérőktől.

 

 hirdetes_810x300  

Ebből még bármi lehet. Továbbra sincs megállapodás Merkel és Seehofer vitájában

 

Míg a bajor politikus visszafordítaná az ilyen menedékkérőket, addig Merkel és pártja a CDU szerint nem hozhatnak meg egy ilyen döntést egyoldalúan.

 

Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van:

 

  • meghajol a kancellár akarata előtt, aminek révén elveszíti hitelességét a választók előtt,
  • kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet,
  • vagy pedig elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről.

 

Ha Seehofer lemondana a belügyminiszteri posztról, azzal kiesne a német politika első vonalából, mivel nincs mandátuma a szövetségi parlamentben vagy a bajor tartományi parlamentben.

 

Bajorországban hamarosan tartományi választások lesznek, Seehoferéken pedig hatalmas a nyomás, hogy visszaszerezzék azoknak a választóknak a szavazatát, akik a Merkellel kötött szövetség miatt átpártoltak tőlük a bevándorlásellenes AfD-hez. Ha Seehofer tehát le is mondana, az nem jelentené azt, hogy a CSU békülékennyé válna Merkelékkel szemben. Ez eseteben csaknem borítékolható lenne, hogy előrehozott választásokra kerül sor Németországban.

 

Alighogy visszaszerezte, Merkel megint kezdi elveszteni az irányítást: A V4 cáfolta, hogy migránsokat fogadna vissza

 

Merkel magyarázkodhatott

 

Merkelnek alighogy sikerült tető alá hoznia egy konkrétumok nélküli, de mégis konszenzussal elfogadott migrációs uniós paktumot, egy valótlanságnak bizonyult kijelentés és egy elfeledett párt ismét lejtőre teheti Merkel régóta kétséges karrierjét.

 

Vasárnap este a ZDF német televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy “Egyáltalán nem állapodott meg” más uniós tagállamokkal arról, hogy migránsokat fogadnak vissza Németországból. “Csak arról beszélgettünk, mit lehetne tenni” – fogalmazott.

 

Merkel azután volt kénytelen magyarázkodni, hogy az uniós csúcsról megjelent jelentésében azt vázolta fel, 14 országgal meg tudott egyezni arról, hogy befogadják a Németországból kiutasított migránsokat, ha az adott bevándorló náluk került először nyilvántartásba.

 

Röviddel a jelentés után több ország, köztük Csehország és Magyarország is jelezte, hogy nem bólintottak rá egy ilyen megállapodásra.

 

Az SPD már az új választásokra készül

 

Bár a német kormánykoalíció nem csak a CDU-ból és a CSU-ból áll, az egykor Martin Schulz nevével fémjelzett SPD-ről ritkán hallani. Mióta kirobbant a vita Merkel és Seehofer között, a német sajtó már arról cikkez, hogy az SPD az új választásokra készül.

 

Körkép.sk, MTI, teraz.sk

Nyitókép: web.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!